Meer dan een maand na de gemeenteraadsverkiezingen
Wat beweegt er in jouw gemeente na de verkiezingen van 13 oktober?
Uitslagen en verkiezingsnieuws per gemeente
Uitslagen verkiezingen provincieraad
Lees hier alles over de uitslagen voor de provincieraadsverkiezingen in West-Vlaanderen.
Cd&v Pittem-Egem maakt namen schepencollege bekend
Schepencollege Koksijde-Oostduinkerke bekend
In Koksijde-Oostduinkerke vormen Samen met Sander en De Nieuwe Lijst een coalitie. Zonet maakten ze hun schepencollege bekend. Dat zal bestaan uit: Burgemeester Sander Loones, met bevoegdheden Strategie & veiligheid, Samenwerking, Openbare werken & Mobiliteit Patricia Vandenbroucke: schepen...
In Koksijde-Oostduinkerke vormen Samen met Sander en De Nieuwe Lijst een coalitie. Zonet maakten ze hun schepencollege bekend. Dat zal bestaan uit:
- Burgemeester Sander Loones, met bevoegdheden Strategie & veiligheid, Samenwerking, Openbare werken & Mobiliteit
- Patricia Vandenbroucke: schepen van Ondernemen
- Kirke Hillewaere: schepen van Toerisme en Betrokkenheid
- Peter Hillewaere: schepen van Vernieuwing
- Greet Verhaeghe: schepen van Cultuur en Verbinding
- Björn Cools: schepen van Jeugd, Netheid en Medewerkers
- Lore Dezutter: schepen van Sociaal en Sport
Schepenposten Zedelgem verdeeld
In Zedelgem zijn de schepenposten verdeeld. De partij TEAM BURGEMEESTER van huidig burgemeester Annick Vermeulen haalde er met 17 van de 27 zetels een absolute meerderheid. Ze moeten wel 2 zetels prijsgeven. Annick Vermeulen blijft zoals verwacht burgemeester. Opvallend, Vlaams Belang stijgt naar d...
In Zedelgem zijn de schepenposten verdeeld. De partij TEAM BURGEMEESTER van huidig burgemeester Annick Vermeulen haalde er met 17 van de 27 zetels een absolute meerderheid. Ze moeten wel 2 zetels prijsgeven. Annick Vermeulen blijft zoals verwacht burgemeester. Opvallend, Vlaams Belang stijgt naar drie zetels.
Stijn Timmerman, Peter Haesaert en Charlotte Vermeulen blijven schepen. Er komen twee nieuwe mensen in het schepencollege: Bart Vergote en Sofie Pollet. Ellen Goes blijft Voorzitter van het Bijzonder Comité en komt automatisch in het schepencollege. Benny Vandamme is de nieuwe voorzitter van de Gemeenteraad.
Na de verkiezingsnederlaag: Bart Tommelein op zoek naar nieuwe job
Na zijn pijnlijke verkiezingsnederlaag besloot Bart Tommelein de politiek vaarwel te zeggen. Hij is, zo blijkt, nu volop op zoek naar een nieuwe functie. Via LinkedIn geeft hij aan, open te staan voor een rol als adviseur, consultant of communicatiestrategist.
Ronselen volmachten: geen nieuwe gemeenteraad zolang onderzoek loopt
Poperinge: CD&V en Samen Vooruit gaan samen besturen
Bij de gemeenteraadsverkiezingen in Poperinge behaalde CD&V van burgemeester Christof Dejaegher een absolute meerderheid. Toch kiest ze ervoor om door te gaan met huidige coalitiepartner Samen Vooruit.
Loes Vandromme, Ben Desmyter en Klaas Verbeke blijven als CD&V-schepenen aan. Ewoud Notebaert (27) is nieuwkomer binnen het college van burgemeester en schepenen. Voor Samen Vooruit blijft Bryan Vanderhaeghe schepen. De bevoegdheden worden de komende periode nog verdeeld.
Jan Morbee (63) neemt afscheid van de politiek
Gemeentebelangen in Knokke-Heist onderging een verkiezingsnederlaag. Morbee blijft er tot 1 december burgemeester, daarna zegt hij de politiek vaarwel.
Lijsttrekker Groen Kortrijk past voor plaats in gemeenteraad
David Wemel, de lijsttrekker van Groen in Kortrijk, zal de komende bestuursperiode geen plaats in de gemeenteraad opnemen. Dat liet hij vanochtend weten in een Facebookbericht.
@Groen
Trots op Oostende betreurt keuze van Vooruit Plus voor N‑VA
Avelgem: gbA vormt coalitie met Team Avelgem
Avelgem heeft een nieuwe coalitie: gbA van burgemeester Lut Deseyn gaat besturen met Team Avelgem.
Hooglede: Pillaert vormt coalitie met uittredend burgemeester Frederik Demeyere
Ook in Hooglede zijn de politieke kaarten geschud. Kristof Pillaert van Groep21, de grootste partij, gaat er in zee met Team Burgemeester, het vroegere CD&V.
Beernem: burgemeester Jos Sypré gaat verder met Vooruit
Ook in Beernem is de kogel door de kerk. Cd&v van burgemeester Jos Sypré gaat daar verder met Vooruit.
Oostende: John Crombez (Vooruit Plus) kiest voor coalitie met N-VA
Ook in Oostende komen de coalitiebesprekingen in een stroomversnelling. Vooruit Plus van John Crombez start er exclusieve gesprekken met N-VA. Het lijkt er dus op dat dat de nieuwe coalitie wordt.
© Belga
Schepen in De Haan zet stap opzij na proces rond hacking
Schepen in De Haan Marleen Schillewaert-Vercruyce zal geen schepen worden in het nieuwe college van de kustgemeente. Dat meldt burgemeester Wilfried Vandaele. "Ze wordt nog steeds achtervolgd door de rechtszaak rond hacking van 2017", zegt Vandaele.
Spiere-Helkijn maakt schepencollege bekend, enkele schepenwissels gepland
Spiere-Helkijn heeft zijn schepencollege voorgesteld. Zoals bekend is Mathias Goos de nieuwe burgemeester.
De partij Pro8587 zegt dat ze bij de verdeling van de schepenmandaten maximaal rekening heeft gehouden met de keuze van de kiezer. "Er is ook voor gekozen om het pad te effenen voor de verjonging’ zegt de nieuwe burgemeester Mathias Goos.
Er zijn ook enkele schepenwissels gepland.
Tielt: Winnaar Dirk Verwilst belandt wellicht in oppositie: "Tielt heeft ons misbruikt om financieel sterker te worden"
De Haan heeft nieuw schepencollege: Lijst Burgemeester laat één schepenzetel aan Bewust Kiezen
Winnaar Lijst Burgemeester levert met Wilfried Vandaele opnieuw de burgemeester. De partij levert ook nog vier schepenen, volgens voorkeurstemmen. De partij had een absolute meerderheid, maar gaat toch in zee met Bewust Kiezen van Peter Breemersch. Hij wordt schepen, maar laat zich later vervangen.
Ommekeer in Tielt: drie partijen vormen samen blok, winnaar Dirk Verwilst naar oppositie?
Zwevegem heeft coalitie: cd&v en N‑VA gaan samen verder
Zwevegem heeft een nieuwe coalitie. cd&v en N-VA gaan de komende zes jaar de gemeente besturen. Het is het meest vrouwelijke college ooit, met Isabelle Degezelle als burgemeester.
Beide partijen maakten hun coalitieakkoord woensdagavond officieel. cd&v levert met Isabelle Degezelle de burgemeester, en ook nog drie schepenen. N-VA mag op zijn beurt nog eens drie schepenen leveren.
Geen coalitie in Wielsbeke: samen+ gaat alleen besturen
Samen+ in Wielsbeke gaat de komende legislatuur alleen besturen. De partij, dat N-VA, U. en onafhankelijken bundelt, haalde 11 op 21 zetels en heeft zo een meerderheid, al is die krap.
Schepenposten bij Team Ieper verdeeld, diepe ontgoocheling bij Vooruit
Middelkerke staat voor aartsmoeilijke onderhandelingen, Dedecker laat even niet in zijn kaarten kijken
Oudenburg: Voor Oudenburg gaat alleen verder met absolute meerderheid
In Oudenburg zal Voor Oudenburg alleen besturen. Dat meldt de nieuwe burgemeester Anthony Dumarey. Dumarey stapte vorig jaar nog op naar aanleiding van een audit over mogelijke belangenvermenging. Zijn lijst wist zondag 48,7 procent van de kiezers te overtuigen.
Voor Oudenburg haalde 12 van de 21 zetels binnen, maar overwoog toch om er een coalitiepartner bij te nemen. Uiteindelijk besloot de partij alleen verder te besturen. "We hebben besloten om vanuit onze eigen sterkte beleid te voeren. Onze meerderheid is eigenlijk ruim genoeg en we hebben vorige keer...
Voor Oudenburg haalde 12 van de 21 zetels binnen, maar overwoog toch om er een coalitiepartner bij te nemen. Uiteindelijk besloot de partij alleen verder te besturen. "We hebben besloten om vanuit onze eigen sterkte beleid te voeren. Onze meerderheid is eigenlijk ruim genoeg en we hebben vorige keer met hetzelfde aantal zetels bestuurd. Dat moet nu dus ook perfect lukken", zegt Dumarey.
Dumarey maakte vorig jaar nog plaats voor partijgenoot Romina Vanhooren na een audit over belangenvermenging, maar werd nu verkozen met 1.497 voorkeurstemmen. Vanhooren haalde 1.311 stemmen.
Bart Tommelein zegt politiek vaarwel en gaat op zoek naar een nieuwe job: "Zo hoort dat"
Na de ruime overwinning van John Crombez in Oostende, moet uittredend burgemeester Bart Tommelein op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zondag kondigde hij al aan dat hij stopt met politiek.
"Zes jaar geleden was de grote overwinning. de grote euforie. vandaag de nederlaag. En dat is politiek. Winnen en verliezen en dat moet je weten voor je er aan begint", blikt Tommelein terug op de uppercut die de stembusgang zondag was. Tot 2 december is Tommelein nog burgemeester in lopende zaken....
"Zes jaar geleden was de grote overwinning. de grote euforie. vandaag de nederlaag. En dat is politiek. Winnen en verliezen en dat moet je weten voor je er aan begint", blikt Tommelein terug op de uppercut die de stembusgang zondag was. Tot 2 december is Tommelein nog burgemeester in lopende zaken. Daarna moet hij de sleutels van z'n kabinet doorgeven aan John Crombez en zegt hij de politiek vaarwel.
"Een politicus waarvan zijn mandaat eindigt door de kiezer, die moet werk zoeken. Zo hoort dat."
Pluszoon Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) kan niet zetelen in gemeenteraad en schuift door naar provincie
In Brugge kan Jonathan Haeyaert van Vlaams Belang z’n zitje in de gemeenteraad niet opnemen. Dat komt door de nauwe familiale band met z’n plusvader, Stefaan Sintobin, die ook rechtstreeks verkozen is. In overleg met het bestuur, werd beslist dat Sintobin nog zes jaar zal zetelen in de gemeenteraad....
In Brugge kan Jonathan Haeyaert van Vlaams Belang z’n zitje in de gemeenteraad niet opnemen. Dat komt door de nauwe familiale band met z’n plusvader, Stefaan Sintobin, die ook rechtstreeks verkozen is. In overleg met het bestuur, werd beslist dat Sintobin nog zes jaar zal zetelen in de gemeenteraad. Haeyaert schuift door naar de provincieraad, waar hij volgens de partij “zes jaar lang politieke ervaring kan opdoen”. In een volgende legislatuur kan Haeyaert dan wel zetelen in de gemeenteraad, als hij verkozen geraakt.
De tweede Vlaams Belang zetel in de Brugse gemeenteraad gaat naar Marie Laeremans. Haar focus zal liggen op de lokale economie, toerisme en het Nederlandstalige karakter van Brugge.
©Belga
Gistel: Team Burgemeester en Vooruit besturen verder, N-VA valt uit de boot
In Gistel is de coalitie gevormd. Team Burgemeester van burgemeester Gauthier Defreyne en Vooruit gaan de komende zes jaar verder met elkaar besturen. De twee waren nu al coalitiepartners, maar gaan nu verder zonder N-VA. De partij van Wim Aernoudt verloor een zetel en wordt zo naar de oppositie ver...
In Gistel is de coalitie gevormd. Team Burgemeester van burgemeester Gauthier Defreyne en Vooruit gaan de komende zes jaar verder met elkaar besturen. De twee waren nu al coalitiepartners, maar gaan nu verder zonder N-VA. De partij van Wim Aernoudt verloor een zetel en wordt zo naar de oppositie verwezen. Vooruit daarentegen won een zetel, en dus is het volgens Defreyne logisch dat ze samen verder gaan. De posten zijn nog niet verdeeld, maar wat wel vast staat is dat Defreyne burgemeester wordt en z'n partij drie schepenen mag afleveren. Vooruit krijgt twee schepenen.
Dit is het nieuwe schepencollege van Ieper
Mercedes Van Volcem (Open VLD) stopt na 24 jaar met de politiek
Kortemark: CD&V en Zeker8610 hebben mandaten verdeeld
Twee dagen na de lokale verkiezingen is er al een akkoord tussen CD&V Kortemark en Zeker8610 voor de verdeling van de mandaten in het nieuwe schepencollege. De bestuursploeg, die samen goed is voor 20 op 23 zetels, borduurt voort op de voorbije zes jaar.
Team Harelbeke bestuurt zonder coalitiepartner met absolute meerderheid
In Harelbeke zal Team Harelbeke (CD&V en Open VLD) besturen zonder coalitiepartner. De partij behaalde een absolute meerderheid en besloot dinsdag om ook alleen te besturen. Michael Vannieuwenhuyze wordt de nieuwe burgemeester van de stad.
Team Harelbeke haalde zondag een absolute meerderheid met 52,3 procent van de stemmen. Dinsdag werd bekeken of de partij er alsnog een coalitiepartner zou bijnemen. "We hebben alle pistes open gehouden, maar besluiten nu om alleen verder te gaan", zegt Vannieuwenhuyze. "We hebben een comfortabele me...
Team Harelbeke haalde zondag een absolute meerderheid met 52,3 procent van de stemmen. Dinsdag werd bekeken of de partij er alsnog een coalitiepartner zou bijnemen. "We hebben alle pistes open gehouden, maar besluiten nu om alleen verder te gaan", zegt Vannieuwenhuyze. "We hebben een comfortabele meerderheid en kunnen nu ons gewenste beleid helemaal uittekenen."
Vannieuwenhuyze volgt burgemeester Alain Top op. Hij haalde met zijn kartellijst Vooruit-Groen niet voldoende stemmen om de sjerp te behouden, ondanks de inzet van minister Melissa Depraetere.
Niet lijsttrekker Noël Delaere, maar wel tweede schepen Annelies Dewulf wordt burgemeester in Zuienkerke
In Zuienkerke was de strijd om de sjerp vooral spannend binnen Lijst Burgemeester. De partij haalde alle zetels binnen, maar het is niet de lijsttrekker die Zuienkerke mag gaan leiden. Die rol is weggelegd voor Annelies Dewulf. Zij haalde het met zeven stemmen meer dan Noël Delaere. Op voorhand werd...
In Zuienkerke was de strijd om de sjerp vooral spannend binnen Lijst Burgemeester. De partij haalde alle zetels binnen, maar het is niet de lijsttrekker die Zuienkerke mag gaan leiden. Die rol is weggelegd voor Annelies Dewulf. Zij haalde het met zeven stemmen meer dan Noël Delaere. Op voorhand werd binnen de lijst afgesproken om de keuze van de kiezer te respecteren.
Annelies is in de huidige legislatuur tweede schepen. Die sjerp ruilt ze straks in voor die van burgemeester. Daarmee wordt ze de allereerste vrouwelijke burgemeester in Zuienkerke.
Coalitiegesprekken In Kortrijk zijn gestart: "niets overhaast"
Patrick Lansens start in Koekelare aan zijn zesde termijn
In Koekelare blijft burgemeester Patrick Lansens burgemeester. De socialist start daarmee een zesde termijn, hij leidt de gemeente al van 1995. Hij zet de bestaande coalitie met de liberalen verder, zij krijgen nu wel een tweede schepen erbij.
Veel populaire burgemeesters in West-Vlaanderen, en Sandy Evrard is de populairste
Een opvallend cijfer bij het aantal voorkeurstemmen voor burgemeesters in Vlaanderen: in de top 10 staan vijf West-Vlaamse burgemeesters. Sandy Evrard van Mesen is zelfs de populairste.
Burgemeester van Langemark-Poelkapelle stopt met politiek
Dominique Cool, de burgemeester van Langemark-Poelkapelle, stopt met politiek. Zijn partij Team Nieuw Bestuur verloor zondag de verkiezingen, en daarom gooit hij de handdoek in de ring.
CD&V Brugge kiest voor Vooruit in Brugge
In Brugge is er een principieel akkoord tussen de CD&V van burgemeester Dirk De fauw en Vooruit van Pablo Annys. De liberalen van Voor Brugge zijn er deze keer dus niet meer bij. De christendemocraten halen in Brugge 21 van de 47 zetels binnen (+4) en moesten dus nog een partner kiezen. Ze gaan...
In Brugge is er een principieel akkoord tussen de CD&V van burgemeester Dirk De fauw en Vooruit van Pablo Annys. De liberalen van Voor Brugge zijn er deze keer dus niet meer bij. De christendemocraten halen in Brugge 21 van de 47 zetels binnen (+4) en moesten dus nog een partner kiezen.
Ze gaan voor Vooruit, de partij die tien zetels binnenrijft en status quo blijft. Huidige coalitiepartner Voor Brugge verliest drie zetels en vliegt zo uit de meerderheid. Schepenen Jasper Pillen en Mercedes Van Volcem zullen dus vanuit de oppositie zetelen in Brugge. "De liberalen zien een groot verlies, dus wij beslissen om niet verder met hen in zee te gaan", klinkt het bij De fauw.
Dirk Verwilst staat open voor coalitie met Luc Vannieuwenhuyze: "We moeten naar de toekomst kijken"
In Tielt dat straks samensmelt met Meulebeke, kan het nog alle kanten uit. Het is nog lang niet zeker dat stemmenkampioen Dirk Verwilst, nu burgemeester van Meulebeke, de burgermeestersjerp in handen krijgt.
De lijst van Verwilst, Team burgmeester, is met 11 verkozenen de grootste partij. Zelf kreeg hij 850 voorkeurstemmen meer dan zijn uitdager Luc Vannieuwenhuyze, huidig burgemeester van Tielt van CD&V Lijst voor de Burger. Het water is diep tussen beiden christendemocraten. Verwilst is nu twee we...
De lijst van Verwilst, Team burgmeester, is met 11 verkozenen de grootste partij. Zelf kreeg hij 850 voorkeurstemmen meer dan zijn uitdager Luc Vannieuwenhuyze, huidig burgemeester van Tielt van CD&V Lijst voor de Burger. Het water is diep tussen beiden christendemocraten. Verwilst is nu twee weken aan zet om een meerderheid te vormen. Maar hij kan ook in de oppositie belanden, als zijn uitdager met Vooruit en Iedereen Telt in zee gaat.
Mochten ze toch nog de strijdbijl begaven, is een ook een brede coalitie mogelijk, waarbij Verwilst vier jaar, en Vannieuwenhuyze twee jaar burgemeester worden. "Wij zijn bereid met iedereen te praten, de deur staat open en ik zal dat ook doen. Ik hoop en bekrachtig het nogmaals dat we het verleden achter ons moeten laten en naar de toekomst moeten kijken."
Lieven Vanbelleghem herovert de sjerp in Langemark-Poelkapelle
In Langemark-Poelkapelle is Lieven Vanbelleghem van de partij Respect erin geslaagd om zijn burgemeesterssjerp terug te veroveren. Hij was die halverwege de legislatuur via een constructieve motie van wantrouwen verloren aan Dominique Cool.
STIP+ borstelt N‑VA na 12 jaar uit het stadhuis van Izegem
Verrassing van formaat in Izegem. Daar is N-VA van burgemeester Bert Maertens niet langer de grootste partij. Dat is nu STIP+, de stadslijst met socialisten, liberalen en onafhankelijken. Voormalig schepen Kurt Grymonprez wordt de nieuwe burgemeester.
Deerlijk krijgt een jonge burgemeester: Louis Vanderbeken (29)
Je hoeft geen lijsttrekker te zijn om de nieuwe burgemeester te worden. Dat toont Louis Vanderbeken in Deerlijk. Vanop de derde plaats op de lijst van Cd&v is hij verkozen als stemmenkampioen en dus ook de nieuwe toekomstige burgemeester. Hij is 29 jaar en sinds 2018 schepen. Hij volgt nu dus Claude Croes op.
John Crombez start morgen afzonderlijke gesprekken met N-VA en Trots op Oostende
In Oostende praat toekomstig burgemeester John Crombez (Vooruit Plus) vanaf morgenmiddag met N-VA en Trots op Oostende om te kijken welke meerderheid hij kan vormen. Praten met Vlaams Belang en PvdA doet Crombez niet, want een samenwerking met die twee partijen is uitgesloten.
Bram Coppein volgt Stephan Mourisse op als burgemeester in Vleteren
Bram Coppein wordt de nieuwe burgemeester van Vleteren. Hij zit al 18 jaar in de politiek en is nu nog eerste schepen. Coppein was lijsttrekker van de Landelijke Volkspartij, die de absolute meerderheid haalt en van 9 naar 11 zetels gaat. Zelf haalt hij 645 voorkeurstemmen. Coppein volgt zo partijg...
Bram Coppein wordt de nieuwe burgemeester van Vleteren. Hij zit al 18 jaar in de politiek en is nu nog eerste schepen. Coppein was lijsttrekker van de Landelijke Volkspartij, die de absolute meerderheid haalt en van 9 naar 11 zetels gaat. Zelf haalt hij 645 voorkeurstemmen.
Coppein volgt zo partijgenoot Stephan Mourisse op die al sinds 2010 burgemeester is in Vleteren. Mourisse maakte in januari bekend dat hij om privé- redenen zou stoppen met politiek. Even leek het er op dat er geen concurrentie zou zijn maar uiteindelijk diende ook oppositiepartij Vleteren Actief een lijst in. En daar is de nieuwe burgemeester tevreden mee.
“Zo heb je toch wel iets meer inspraak van de burger naar keuze. Als er geen verkiezingen zouden zijn heb je ook geen zicht wat de bevolking echt wil. naar verdeling naar mandaten en bevoegdheden. Daarvoor ben ik wel blij dat we nog een oppositiepartij hebben.”
Mathias Goos volgt Dirk Walraet (80) op in Spiere-Helkijn: “zorgen dat gemeente financieel gezond blijft”
In Spiere-Helkijn zal Mathias Goos de 80-jarige Dirk Walraet opvolgen. Hun lijst haalde de grootste absolute meerderheid van het land, met 86,7% van de stemmen. Goos wil ervoor zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft en ook inspraak is een belangrijk thema. “Ik wil echt wel onafhankelijke i...
In Spiere-Helkijn zal Mathias Goos de 80-jarige Dirk Walraet opvolgen. Hun lijst haalde de grootste absolute meerderheid van het land, met 86,7% van de stemmen. Goos wil ervoor zorgen dat de gemeente financieel gezond blijft en ook inspraak is een belangrijk thema.
“Ik wil echt wel onafhankelijke inspraakorganen. Als we iets beslissen op de gemeenteraad moeten de inwoners nooit zeggen dat het niet in overleg geweest is”, zegt Goos.
Dat zijn partij zou winnen, stond al op voorhand vast, maar in voorkeurstemmen was het nipt. Hij had maar 9 stemmen meer dan partijgenoot en schepen Roger Deldaele.
“We hebben elkaar in alle vriendschap een hand gegeven gisteren. Vanmiddag hebben we al samen gezeten om wat te overleggen en te doen. Het komt wel goed”, besluit Goos.
Ichtegem: Lieven Cobbaert behoudt sjerp door huidige coalitie verder te zetten
De burgemeester van Ichtegem mag aan zet blijven. Hij kan met zijn Team Burgemeester opnieuw een coalitie vormen met W.I.T.
Het is wel een luxe”: Michaël Vannieuwenhuyze breekt rood bastion in Harelbeke
Sneuvelt cordon sanitaire? Dedecker verliest absolute meerderheid en moet op zoek naar coalitiepartner
Jean-Marie Dedecker is zijn absolute meerderheid kwijt in Middelkerke, en moet dus op zoek naar een coalitiepartner. Vraag is dan of Dedecker het cordon sanitaire doorbreekt en in zee gaat met Vlaams Belang. Respect dat 11 zetels haalde, en N-VA lijken geen optie.
Historische wissel van de macht: Inzicht start gesprekken op in Knokke-Heist
Eerste coalitie komt uit De Haan, ondanks absolute meerderheid
In De Haan reikt Lijst Burgemeester van Wilfried Vandaele de hand naar Bewust Kiezen van Peter Breemersch. Samen hebben ze dan 21 van de 23 zetels.
Grootste partijen in centrumsteden zitten vandaag rond de tafel: welke coalities zijn mogelijk?
Ook in de centrumsteden zijn de grootste partijen vandaag aan zet om te kijken welke coalitie ze kunnen vormen. Politicoloog Herwig Reynaert bekijkt in onze studio welke coalities mogelijk zijn. In Brugge is er een mogelijkheid om verder te doen met de huidige coalitie: CD&V (21), Vooruit (10) e...
Ook in de centrumsteden zijn de grootste partijen vandaag aan zet om te kijken welke coalitie ze kunnen vormen. Politicoloog Herwig Reynaert bekijkt in onze studio welke coalities mogelijk zijn.
In Brugge is er een mogelijkheid om verder te doen met de huidige coalitie: CD&V (21), Vooruit (10) en Voor Brugge (3). Maar wellicht gaat Dirk De fauw enkel en alleen besturen met Vooruit, want ook dan komen ze aan een meerderheid. Al kan hij uiteraard ook nog kiezen voor een coalitie waar N-VA (5) mee bestuurt. Dan kan hij misschien een raketijsjescoalitie vormen, zoals in de Vlaamse Regering.
Ook in Roeselare is de huidige coalitie van CD&V (17) met Vooruit (3) en Lokaal Liberaal (2) mogelijk. Al kunnen ze daar ook kijken om te besturen met N-VA (6). Vlaams Belang haalt er 10 zetels, maar wellicht zal het cordon sanitaire daar niet breken. In Kortrijk heeft Team Burgemeester Stadslijst (18) de optie tussen twee partijen: N-VA (8) of Vooruit (7). Ook Vlaams Belang (6) is in principe een optie, als ze het cordon sanitaire doorbreken. Ze kunnen er ook nog altijd Groen (2) bijnemen.
De socialisten (18) hebben in Oostende het initiatiefrecht. Het is dus aan John Crombez om gesprekken te voeren. Dat kan met zowel N-VA (8) als met Trots op Oostende (8). Beide partijen halen acht zetels. Bart Tommelein (Trots op Oostende) houdt ermee op. Dus daardoor ligt misschien de weg open voor Groen en CD&V om toch mee te besturen. Vlaams Belang heeft er 6 zetels, PVDA ééntje.
Hoeveel mensen zijn effectief gaan stemmen in jouw gemeente?
Er was een lagere opkomst in West-Vlaanderen dan verwacht. Politicoloog Herwig Reynaert noemt het in vergelijking met het buitenland niet dramatisch. "Al zullen ze wel moeten evalueren of dat een goede zet was." Bekijk via de kaart in de link hoeveel mensen in jouw gemeente zijn gaan stemmen.
Vlaams Belang ontgoocheld over "voorakkoord" binnen provincieraad
Vlaams Belang is de tweede grootste partij in de provincieraad met 8 zetels, een stijging van drie zetels. Cd&v blijft wel de grootste partij en wint zelfs een zetel. Maar Vlaams Belang is niet te spreken over het "voorakkoord" dat de christendemocraten hadden met Vooruit en N-VA.
"Het valt te betreuren dat men met de tweede grootste partij zelfs niet rond de tafel wil zitten. Het getuigt van bitter weinig respect voor bijna 1/5de van de West-Vlaamse kiezers", klinkt het bij Vlaams Belang. De christendemocraten lieten gisterenavond na de uitslagen al weten dat ze samen zoude...
"Het valt te betreuren dat men met de tweede grootste partij zelfs niet rond de tafel wil zitten. Het getuigt van bitter weinig respect voor bijna 1/5de van de West-Vlaamse kiezers", klinkt het bij Vlaams Belang.
De christendemocraten lieten gisterenavond na de uitslagen al weten dat ze samen zouden gaan met N-VA en Vooruit; een weerspiegeling van de Vlaamse Regering. Maar volgens Vlaams Belang is dat geen inhoudelijke keuze. "De raakpunten van de programma’s van de meerderheidspartijen zijn zeer beperkt. Het toont nog eens aan dat inhoud voor bepaalde partijen precies van geen tel is en postjes blijkbaar belangrijker zijn."
Vlaams Belang is nog altijd voorstander om de provinciebesturen af te schaffen en zal daar ook voor pleiten in de oppositie.
Dit is de stemmenkampioen in jouw stad of gemeente
De kaarten zijn geschud, de kiezer heeft gekozen, maar wie is de populairste politicus in jouw stad of gemeente? Wij lijsten de stemmenkampioenen hieronder voor jou op.
© Belga
In slechts dertien gemeenten draagt een vrouw de sjerp
De stemmen zijn geteld, tijd om een round-up te maken. In slechts dertien van de 62 West-Vlaamse gemeenten en steden draagt een vrouw de sjerp.
VIDEO: zo blikken winnaars in Midden West-Vlaanderen terug
In de fusiegemeentes Wingene-Ruiselede en Tielt-Meulebeke kennen ze hun burgemeesters. Hoe reageren ze daar en in de rest van Midden West-Vlaanderen?
VIDEO: Hoe reageren de winnaars aan de kust?
Jean-Marie Dedecker moet onderhandelen om de meerderheid te vormen in Middelkerke. Alternatief 24 doorbreekt de absolute meerderheid van Vooruit en haalt meteen acht zetels in Bredene. Anthony Dumarey is opnieuw burgemeester van Oudenburg.
CD&V, N-VA en Vooruit gaan de provincie besturen
CD&V, N-VA en Vooruit gaan de komende zes jaar de provincie West-Vlaanderen besturen. Dat maakt de West-Vlaamse CD&V zondagavond bekend.