Kies West

Raadpleeg hier het meest recente nieuws, info en uitslagen van de verkiezingen op zondag 9 juni 2024.

Uitslagen in West-Vlaanderen

Benieuwd naar het stemgedrag in West-Vlaanderen? Klik op een type verkiezing en kies een regio of West-Vlaamse gemeente in de keuzelijst. Deze grafieken tonen het percentage stemmen per politieke partij en per kanton. Vergelijken met de uitslag in 2019? Klik dan onderaan op 'Toon vergelijking met uitslagen in 2019'.

Vlaamse verkiezingen
Federale verkiezingen
Europese verkiezingen

Getelde bureaus:


Bezig met ophalen data...
Toon vergelijking met uitslagen in 2019

Alle verkiezingsnieuws

Livecenter: Kies West
Oostende
Brugge
Roeselare
Ieper

Bur­ge­mees­ters rea­ge­ren op ver­kie­zings­uit­slag: ​“Resul­ta­ten zul­len in okto­ber anders zijn”

De verkiezingsresultaten op 13 oktober voor de gemeente- en provincieraad zullen anders zijn dan die van afgelopen zondag. Dat zeggen de burgemeesters van Roeselare, Ieper, Brugge en Oostende.

Collage4burgemeesters
West-Vlaanderen

Melis­sa Deprae­te­re (Voor­uit) bij de Koning voor consultatieronde

Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere uit Harelbeke is rond 13.30 uur aangekomen op het koninklijk paleis.

Melissa Depraetere belga 1
West-Vlaanderen

Bij­na 100.000 West-Vla­min­gen gin­gen niet stemmen

Van alle West-Vlamingen die mochten stemmen, bleven er zo’n 90.000 thuis op verkiezingszondag. Dat is bijna 1 op 10. Het aantal ligt in dezelfde lijn als bij de vorige verkiezingen in 2019.
Verkiezingen kieshokje algemeen
West-Vlaanderen

Jean-Marie Dedec­ker pleit voor coa­li­tie tus­sen N‑VA, Voor­uit en CD&V in Vlaanderen

N-VA-lijsttrekker voor de Kamer in West-Vlaanderen Jean-Marie Dedecker heeft maandag op 'Terzake' op VRT Canvas gepleit voor een coalitie van N-VA, Vooruit en CD&V op Vlaams niveau. "Het zal moeten en ik denk dat we de veto's een beetje moeten inslikken als we tot een resultaat willen komen", zei hij.

Jean marie dedecker

Foto Belga

Vleteren

Vlaams Belang haalt mon­ster­sco­re in het landelijke Vleteren

In Vleteren, in de Westhoek, heeft meer dan één op drie kiezers gestemd voor Vlaams Belang. De partij van Tom Van Grieken haalt er 35 procent. Een monsterscore in onze provincie, tussen het VB en de tweede partij, CD&V, gaapt een kloof tot wel 15 procent voor de kamer.

Kortrijk

BEKIJK: 'Niets te maken met slecht resultaat: ik wil duidelijkheid': dit is het volledige interview met Vincent Van Quickenborne die geen lijsttrekker wordt in Kortrijk:

Kortrijk

Vin­cent Van Quic­ken­bor­ne zet stap opzij in Kort­rijk: Ruth Van­den­berg­he lijst­trek­ker bij Stadslijst

In Kortrijk zet burgemeester Vincent Van Quickenborne een stap op zij. Niet hij maar Ruth Vandenberghe wordt lijsttrekker voor de Stadlijst in Kortrijk voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat bevestigt Vincent Van Quickenborne aan onze redactie.

Team Burgemeester Stadslijst voor Kortrijk
West-Vlaanderen

Zo kleurt West-Vlaanderen na de verkiezingen voor het Federale parlement:

Verkiezingen 2024 federaal
Verkiezingen 2019 federaal

Jasper Pillen (Open VLD) over de nederlaag: "Het is nu aan anderen om verantwoordelijkheid te nemen om ons land te besturen"

West-Vlaanderen

Zo kleurt West-Vlaanderen na de verkiezingen voor het Vlaams parlement:

Verkiezingen 2024 vlaams
Verkiezingen 2019 vlaams

HERBEKIJK: Middagnieuws 12u30: hoe koos West-Vlaanderen? Met reacties van winnaars & verliezers en analyse & duiding door professor Herwig Reynaert

Brugge

Mercedes Van Volcem raakt niet verkozen voor Kamer

Mercedes Van Volcem, die op de tweede plaats op de Kamerlijst van Open VLD in West-Vlaanderen stond, raakte zondag niet verkozen. Open VLD moest ook in West-Vlaanderen flink inboeten en houdt maar één zetel over in de Kamer. Die plek gaat naar lijsttrekker Vincent Van Quickenborne. Van Volcem is naa...

Lees meer

Mercedes Van Volcem, die op de tweede plaats op de Kamerlijst van Open VLD in West-Vlaanderen stond, raakte zondag niet verkozen. Open VLD moest ook in West-Vlaanderen flink inboeten en houdt maar één zetel over in de Kamer. Die plek gaat naar lijsttrekker Vincent Van Quickenborne. Van Volcem is naar eigen zeggen vrij tevreden over haar persoonlijk resultaat.


Een grote verrassing was het voor Van Volcem niet toen de resultaten zondag binnenkwamen. "Je voelde al tijdens de campagne dat het niet goed zat. Ik had het gevoel dat hoe meer ik campagne voerde en hoe dichter we bij die verkiezingen kwamen, hoe slechter de peilingen werden."

Individueel scoorde Van Volcem nog vrij goed in haar partij. "Ik sta op de vijfde plaats qua aantal voorkeurstemmen. Ik vind dus dat ik het op zich wel goed gedaan heb. Het is de algemene score die het hem gedaan heeft. Je kan veel stemmen halen, maar zonder zetel ben je daar niets mee."

Toch is Van Volcem ontgoocheld. "Ik kan zeggen dat ik ontgoocheld ben in de strategie van de partijtop. Ik had het gevoel dat ik tijdens de campagne de partij meer moest verdedigen dan dat ik echt campagne kon voeren."

(Belga)

Mercedes van volcem
West-Vlaanderen

Nieuw­ko­mers bij Voor­uit: ​“Geef mij maar veel werk”

Vooruit kan een goeie verkiezingsuitslag voorleggen, met Melissa Depraetere. Drie West-Vlaamse verkozenen zijn nieuw. In het Vlaams parlement zijn dat Nawal Maghroud uit Kortrijk, en de Brugse schepen Pablo Annys. Huidig fractieleider Jeroen Soete van Vooruit in de gemeenteraad van Oostende trekt straks naar de Kamer.

Nawal Maghroud Vooruit
West-Vlaanderen

Vlaams Belang stuurt drie nieu­we West-Vlaam­se gezich­ten naar Brussel

Vlaams Belang mag drie nieuwe West-Vlaamse gezichten naar Brussel sturen: Tom Lamont uit Oostende en Sarah T'Joens uit Wervik zetelen straks in het Vlaams Parlement. Kristien Verbelen uit Zedelgem is straks federaal volksvertegenwoordiger.

Vlaams belang nieuwkomers
West-Vlaanderen

Ver­sla­gen­heid bij Open VLD is groot, hob­be­lig par­cours van Van Quic­ken­bor­ne speel­de allicht mee

Bij Open VLD is de verslagenheid groot. In het Vlaams parlement haalde de partij in West-Vlaanderen nog 7,5% en in de Kamer 8%, een daling in beide parlementen van zo'n 5%. Op een uitgebreide reactie is het nog wachten, want de kopstukken hadden vanochtend partijbestuur.

Vincent van quickenborne
West-Vlaanderen

Vier nieuw­ko­mers bij N‑VA: ​“Gro­te werk gaat beginnen”

N-VA stuurt vier nieuwe gezichten naar de verschillende parlementen. Federaal is dat Charlotte Verkeyn uit Oostende. Zij is daar schepen van economie en havenbaas. Op Vlaams niveau zijn dat Gijs Degrande uit Beernem, Eva Ryde uit Brielen en Griet Vanryckeghem uit Menen.

Charlotte Verkeyn N VA
West-Vlaanderen

CD&V likt won­den: ont­goo­che­ling door ver­lies van zetels

CD&V likt haar wonden, ook bij ons. De partij valt in onze provincie terug op de derde plaats bij de Vlaamse verkiezingen en strandt federaal zelfs vierde, na Vooruit. Sterkhouder Hilde Crevits verliest meer dan 50.000 voorkeursstemmen in vergelijking met 2019. In het Vlaams parlement vallen de christendemocraten terug van 5 naar 4 zetels. In de Kamer zullen nog maar twee West-Vlaamse CD&V’ers zetelen.

Cdv gits
West-Vlaanderen

N‑VA viert: San­der Loo­nes maakt kans op ministerpost

Bij N-VA zorgt de uitslag voor een hoerastemming. Vlaams Belang is bij ons de grootste maar N-VA stijgt ook. Op Schiervelde in Roeselare wachtten de militanten hun kopstukken op. Sander Loones, die van het federale naar het Vlaamse niveau gaat, keek al meteen vooruit. Hij wil West-Vlaanderen centraler zetten. En komt wellicht in aanmerking voor een ministerpost. Al wilde hij dat gisteren nog niet gezegd hebben.

107 BB NVA Gisteren
West-Vlaanderen

Vlaams Belang bouwt feest­je tot diep in de nacht

In het West-Vlaams hoofdkwartier van Vlaams Belang in Kachtem hebben de militanten feest gevierd tot een stuk in de nacht. Het werd een triomfantelijke intocht voor de West-Vlaamse kopstukken: Wouter Vermeersch en Immanuel De Reuse.
111 BB LINKS vlaamsbelanggisteravond
West-Vlaanderen

PVDA stuurt 2 West-Vla­min­gen naar Brussel

Voor de West-Vlaamse afdeling van het uiterst linkse PVDA was het een historische avond.

Pvda nieuwkomers
West-Vlaanderen

Vanaf 12u30: Middagnieuws op Focus & WTV met reacties & analyse

Vanaf 12u30 krijgt u in het Middagnieuws op Focus & WTV een overzicht van de kiesuitslag in West-Vlaanderen. Vanuit de hele provincie hebben we reacties van de winnaars en de verliezers.

Professor Herwig Reynaert (UGent) zorgt voor analyse en duiding in onze verkiezingsstudio.

Stembureau
West-Vlaanderen

Ver­kie­zin­gen 2024: zo heeft jouw gemeen­te gestemd

Een dag na de verkiezingen: zo heeft jouw gemeente gestemd. Wie stemde het meest rechts en welke gemeenten kleuren toch nog oranje?

Kiesbrief belga

Belga

West-Vlaanderen

OVER­ZICHT KAMER: N‑VA en Vlaams Belang ver­de­len helft van zetels in West-Vlaan­de­ren: dit zijn de verkozenen

Met zo goed als alle stemmen geteld, halen Vlaams Belang en N-VA elk vier Kamerzetels in de provincie West-Vlaanderen. Open VLD houdt maar één zetel meer over.

Stembureau
West-Vlaanderen

OVER­ZICHT VLAAMS: In West-Vlaan­de­ren win­nen enkel Vlaams Belang en PVDA zetels: dit zijn de verkozenen

Bij de verkiezing voor het Vlaams Parlement in de provincie West-Vlaanderen winnen enkel Vlaams Belang en PVDA een zetel. De andere partijen blijven status quo of verliezen. Hilde Crevits van CD&V blijft wel stemmenkampioen, maar verliest veel voorkeurstemmen.

Verkiezingen kieshokje algemeen
West-Vlaanderen

Wie zijn de populairste West-Vlaamse politici? Bekijk hier de TOP 10

Depraeterecrevits 2024 06 09 200820 mqtc
West-Vlaanderen

Jeremie Vaneeckhout: "Groen blijft sterk, wij geven niet toe aan verrechtsing"

Matti Vandemaele: "Toch signaal dat groene partij nodig is, thema klimaat moet meer op de agenda"

West-Vlaanderen

Melissa Depraetere: “Ministerposten verdelen is niet onze prioriteit”

Melissa Depraetere is blij met de overwinning van Vooruit. Het is de eerste in 20 jaar, en dat doet veel deugd, zegt ze. Hoe de toekomst er voor haar uit ziet, daar wil ze zich vanavond niet over uitlaten. Blijft ze voorzitter, wordt ze minister, stapt ze in een meerderheid, dat zal de komende dagen...

Lees meer

Melissa Depraetere is blij met de overwinning van Vooruit. Het is de eerste in 20 jaar, en dat doet veel deugd, zegt ze. Hoe de toekomst er voor haar uit ziet, daar wil ze zich vanavond niet over uitlaten. Blijft ze voorzitter, wordt ze minister, stapt ze in een meerderheid, dat zal de komende dagen en weken duidelijk worden, zegt ze. 

West-Vlaanderen

Hilde Crevits: "We moeten procenten prijsgeven. Dat is niet fijn."

Nathalie Muylle: "Hoop die derde zetel binnen te halen"

Immanuel De Reuse: "Wij zien wat er gebeurt in ons land"

Wouter Vermeersch: "Migratie en koopkracht waren dé thema's. De West-Vlamingen willen verandering"

West-Vlaanderen

“De overwinning smaakt zoet. Bart moet nu premier worden. En ik koning."

Kortrijk

PVDA kopstukken aangekomen in Heule

De West-Vlaamse kopstukken van PVDA zijn aangekomen aan feestzaal Maredreef in Heule. De partij haalt ruim 5% in onze provincie.

Ieper

Eva Ryde: "Veel werk, en de West-Vlaamse fractie zal zich keihard inzetten"

West-Vlaanderen

Sander Loones: "Partijen die de waarheid durven zeggen, hebben gewonnen."

Joachim Coens: “Ik zie dat we erop achteruit gaan. Dat is niet leuk.”

West-Vlaanderen

Stefaan Sintobin: "Schitterende campagne leidde tot prachtig resultaat"

Kortrijk

Nawal Maghroud en Phillipe De Coene uit Kortrijk tevreden met het resultaat van Vooruit

Vooruit
West-Vlaanderen

Filip Dewinter: "Laat West-Vlaanderen geen tweede Antwerpistan worden”

Filip Dewinter is tevreden met de resultaten van Vlaams Belang in West-Vlaanderen. "Die provincie maakt nu mee wat we in Antwerpen al 10 jaar geleden hebben meegemaakt. Laat West-Vlaanderen, waar ik geboren ben, geen tweede Antwerpistan worden.”

Ledegem

Bart Dochy (CD&V): "Gaat in de richting van een afstraffing in West-Vlaanderen"

CD&V stevent af op een vrij groot verlies in West-Vlaanderen. Zowel op federaal als op Vlaams niveau ziet CD&V een daling in West-Vlaanderen, een provincie waar de partij het traditioneel zeer goed doet. "De daling lijkt groter en groter te worden", reageert Vlaams volksvertegenwoordiger voor CD&V Bart Dochy.

Dochy staat op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement en erkent het verlies voor de partij in West-Vlaanderen. "Wij waren de grootste partij in West-Vlaanderen en nu zien we dat er een daling is ingezet", zegt Dochy. "Aanvankelijk leek de daling mee te vallen, maar nu lijkt ze groter en groter t...

Lees meer

Dochy staat op de tweede plaats voor het Vlaams Parlement en erkent het verlies voor de partij in West-Vlaanderen. "Wij waren de grootste partij in West-Vlaanderen en nu zien we dat er een daling is ingezet", zegt Dochy. "Aanvankelijk leek de daling mee te vallen, maar nu lijkt ze groter en groter te worden." Dochy maakt zich zorgen over de cijfers. "Het gaat in de richting van een afstraffing in West-Vlaanderen en daar maak ik mij zorgen over." CD&V doet in de eerste resultaten uit West-Vlaanderen haasje over met Vooruit voor de derde plaats. "Wij zijn geen partij om derde te worden in West-Vlaanderen. Wij zouden de grootste moeten zijn in deze provincie."

Ieper

Vlaams Belang duidelijk de grootste in Ieper, CD&V voorlopig derde

Vlaams Belang laat in Ieper (met 5 van de 23 bureaus geteld) N-VA ruim achter zich.

Ieper Vlaams5

Ook federaal is Vlaams Belang uitgesproken de eerste:

Ieperfederaal4