Nieuws

Vin­cent Van Quic­ken­bor­ne zet stap opzij in Kort­rijk: Ruth Van­den­berg­he lijst­trek­ker bij Stadslijst

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Kortrijk zet burgemeester Vincent Van Quickenborne een stap opzij. Niet hij maar Ruth Vandenberghe wordt lijsttrekker voor de Stadlijst in Kortrijk voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat bevestigt Vincent Van Quickenborne aan onze redactie.

BEKIJK: 'Niets te maken met slecht resultaat: ik wil duidelijkheid': dit is het volledige interview met Vincent Van Quickenborne:


Vincent Van Quickenborne wordt lijstduwer op de Stadslijst. Volgens hem heeft die beslissing niets te maken met de slechte score van hemzelf en Open VLD bij de verkiezingen gisteren.

"Ik heb dat 'proces' vorige nacht in mijn hoofd gemaakt. Het is niet verstandig om met twee kandidaat-burgemeesters naar de kiezer te trekken", zegt Vincent Van Quickenborne in een eerste reactie.

Van Quickenborne haalde als lijsttrekker voor de Kamer een kleine 14.000 stemmen, terwijl dat er in 2019 nog ruim 40.000 waren. 

2020-10-01 00:00:00 - Ruth Vandenberghe nieuwe burgemeester Kortrijk

"Ik ben heel strijdvaardig" (Ruth Vandenberghe)

Ruth Vandenberghe, die drie jaar lang waarnemend burgemeester was in Kortrijk, zal lijsttrekker worden voor de lokale stadslijst en gaat daarmee voor de burgemeesterssjerp.

"Ik ben heel strijdvaardig en wil er echt voor gaan om een positief verhaal in onze stad te verwezenlijken. Ik kreeg de smaak te pakken als waarnemend burgemeester en wil er nu opnieuw voor gaan", zegt Vandenberghe.

Van Quickenborne keerde terug als burgemeester van Kortrijk na zijn ontslag als federaal minister van Justitie naar aanleiding van een blunder in het dossier van de aanslag in Brussel vorig najaar.

Het was afwachten tot de verkiezingen in oktober om te zien of de Kortrijkzanen Van Quickenborne graag opnieuw als burgemeester zouden zien terugkeren. "Iedereen moet de resultaten van zondag zelf interpreteren. Ik denk dat de resultaten voor zich spreken", reageert Vandenberghe.

Axel Ronse

"Tijd voor een nieuwe wind door het stadhuis" (Axel Ronse, N-VA)

"Wij wensen Ruth veel succes", reageert Axel Ronse van N-VA Kortrijk.

"Zowel met Ruth als Vincent werken we zeer goed samen. Beide komen echter uit dezelfde Open VLD afdeling. De inhoud blijft. De verpakking wijzigt.

N-VA is nu afgetekend de grootste partij van Kortrijk. Groter dan CD&V & Open VLD samengeteld. De Kortrijkse kiezer wil een centrum rechts beleid. Ik ben voluit kandidaat-burgemeester. Tijd voor een nieuwe wind door het stadhuis", aldus Axel Ronse.

Foto Wouter Vermeersch Vlaams Belang

Ook Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) is kandidaat-burgemeester in Kortrijk

Het Vlaams Belang in Kortrijk draagt Wouter Vermeersch voor als kandidaat-burgemeester bij de komende lokale verkiezingen. Dat laat de partij weten in een persbericht.

“Ik heb gewacht op een duidelijk mandaat van de Kortrijkzaan om mijn kandidatuur te stellen en dat is er gisteren gekomen. Daarom stel ik mij formeel kandidaat als burgemeester van onze Guldensporenstad”, stelt hij.

“Ik zal nog gemotiveerder de handschoen opnemen tegen Vandenberghe”, reageert Vermeersch, die wijst op het gebrek aan politieke ervaring en dossierkennis bij Vandenberghe.

“Fotogeniek zijn en een hoog knuffelgehalte hebben, volstaat niet om burgemeester te zijn van een centrumstad. In de drie jaar dat Vandenberghe waarnemend burgemeester was, raakte ze in de gemeenteraad niet verder dan het aflezen van de nota’s van haar kabinet. Onze bijvragen kon ze ook nooit ter plaatse beantwoorden.

Voor ons is en blijft Ruth Vandenberghe een marionet van Van Quickenborne. Een stem voor Vandenberghe is uiteindelijk een stem voor Van Quickenborne. Wie meer van hetzelfde beleid wil, kan dus gerust stemmen voor de Stadslijst voor Kortrijk, N-VA of Vooruit, maar wie échte verandering wil, roepen wij op om opnieuw massaal te stemmen voor het Vlaams Belang!”
Kate Baert
Andy Debo
Belga