Nieuws

Ont­wik­ke­ling van de Noord­zee en fusie van poli­tie­zo­nes: ook deze rege­rings­plan­nen heb­ben impact op West-Vlaanderen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Naast de maatregelen voor bedrijven, pensioenen en defensie, bevat het nieuwe regeerakkoord nog een aantal belangrijke zaken die voor West-Vlaanderen een grote impact zullen hebben. Zoals de erkenning van de MUG-heli. Hieronder een overzicht van de belangrijkste plannen die onze provincie de komende jaren mee zullen vormgeven.

Windenergie op zee

Een belangrijk onderdeel van het regeerakkoord is de verdere ontwikkeling van windenergie op zee, waarbij West-Vlaanderen een centrale rol speelt. De regering zet in op de uitbreiding van windparken, met name in de Prinses Elisabeth Zone in de Noordzee. Deze uitbreiding moet de energietransitie versterken en zorgen voor nieuwe werkgelegenheid in de regio. De bouwtermijn van de nieuwe windparken wordt verlengd naar vijf jaar, zodat de ontwikkeling efficiënter verloopt. Bovendien worden bestaande windmolens verbeterd, wat de energieproductie in de regio zal verhogen.

Treinverkeer

Ook op het gebied van mobiliteit wordt er geïnvesteerd. De regering zet in op levendige stationsbuurten, leegstaande stationsgebouwen moeten een nieuwe invulling krijgen. Zo willen ze de veiligheid in stationsbuurten verhogen.

Ook de toegankelijkheid van stations wordt verbeterd, wat niet alleen gunstig moet zijn voor mensen met beperkte mobiliteit, maar ook voor de reiziger in het algemeen. De integratie van trein, bus en tram wordt verder opgezet, zodat het gemakkelijker wordt om van het ene naar het andere vervoermiddel over te stappen. 

Ontwikkeling van de Noordzee

De regering zet in op het herstel van 20% van de mariene gebieden tegen 2030, wat de biodiversiteit in de regio moet beschermen. Dat zou niet alleen het milieu ten goede moeten komen, maar ook invloed hebben op de visserij en andere maritieme activiteiten in West-Vlaanderen.

Het nieuwe Maritiem Ruimtelijk Plan wordt ontworpen om de verschillende activiteiten op zee – zoals windenergie, visserij en transport – beter op elkaar af te stemmen. Ook wordt er aandacht besteed aan de ontwikkeling van de haven van Zeebrugge, waar de overheid samenwerkt met Vlaanderen om het Sterneneiland duurzaam te ontwikkelen. Ook het samenwerkingsakkoord rond de kustwacht wordt geactualiseerd.

Veiligheid en politie

De regering wil op het gebied van veiligheid dan weer de samenwerking tussen lokale politiezones versterken, onder andere door (vrijwillige) fusies van politiezones te stimuleren. Het moet zorgen voor efficiëntere en beter georganiseerde politiezorg, terwijl de nabijheid voor de burger behouden moet blijven.

Bij de politie wordt verder ingezet op nabijheid en zichtbaarheid, vooral in drukbezochte gebieden zoals de kuststreek. Het aantal wijkinspecteurs wordt uitgebreid, zodat ze beter bereikbaar zijn voor inwoners, zowel fysiek als digitaal. Daarnaast wordt digitale ondersteuning ingezet om de klassieke inspecteurs te helpen in het verzamelen van informatie en het onderhouden van contacten met de gemeenschap.

De regering zet ook in op de expertise van mijnenbestrijding om de onderzee-infrastructuur beter te beschermen. Ook voor de Dienst Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuige zal de internationaal erkende expertise verbeterd worden.

Landbouw

Landbouw is een andere sector waarin West-Vlaanderen nauw betrokken is bij de nieuwe plannen van de federale regering. De regering wil een strategisch landbouwbeleid ontwikkelen dat niet alleen voedselzekerheid garandeert, maar ook duurzame landbouwmethoden bevordert. Er wordt meer aandacht besteed aan innovatie. Ook zal er een focus zijn op het verminderen van het gebruik van pesticiden en het ontwikkelen van alternatieven.

Naast het bevorderen van duurzaamheid, wil de regering ook de positie van landbouwers versterken door een eerlijkere prijsvorming en maatregelen tegen oneerlijke handelspraktijken. Het beleid zou een positieve impact moeten hebben op de landbouwsector in West-Vlaanderen, die momenteel getroffen wordt door prijsdruk en onzekerheden in de keten.

Wilt u het volledige regeerakkoord doornemen? Klik dan hier.

MUG-heli eindelijk erkend

Na meer dan 40 jaar uitstekende werking, met voor een aanzienlijk deel private financiering, is de MUG-heli eindelijk erkend. Belangrijk, want de financiering stond op de helling.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Berre Uyttenhove