Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Volgens het juridisch advies dat de stad Oostende heeft ingewonnen rond het dossier van de renovatie van het Thermae Palace is er geen sprake van een schending van de samenwerkingsovereenkomst. Dat meldt de stad na een besloten uiteenzetting voor haar gemeenteraadsleden. De familie die het Thermae Palace-hotel uitbaat had zich ingekocht bij het bedrijf dat optreedt als de projectmanager en dat heeft de stad juridisch laten onderzoeken.
Maandag dook tijdens de Oostendse gemeenteraad een publicatie uit het Belgisch Staatsblad op waaruit bleek dat de hotelfamilie zich had ingekocht in het bedrijf dat projectmanager is in de renovatie van het Thermae Palace.
Het stadsbestuur was daarvan naar eigen zeggen niet op de hoogte en liet de zaak juridisch onderzoeken om te bekijken of dit de samenwerkingsovereenkomst schendt.
Donderdagavond werden de bevindingen van de juridische adviseurs meegedeeld aan de gemeenteraadsleden in een besloten vergadering. "Het juridisch advies zegt dat de participatie van de familie Vanmoerkerke geen schending is van de samenwerkingsovereenkomst", klinkt het bij de stad.
Verder houdt de stad zich aan het 'moratorium' dat ze woensdag afkondigde. Daarmee zal ze geen beslissing nemen in het dossier en er verder niet over communiceren tot na de gemeenteraadsverkiezingen. "Het is in het belang van Thermae Palace dat de sereniteit terugkeert. Dit dossier moet verder worden opgenomen door de nieuwe te vormen Vlaamse regering en het nieuwe verkozen stadsbestuur", klinkt het. Volgens politicoloog Herwig Reynaert is er sprake van nervositeit naar aanleiding van de verkiezingen..
Dossier rond Thermae Palace sleept al jaren aan: een overzicht
Het Thermae Palace en de Koninklijke Gaanderijen in Oostende zijn dringend aan renovatie toe. Er zijn structurele problemen aan het dak, de gevels en de funderingen. Uitbater van hotel nv Restotel staat in voor die herstellingswerken, maar die zijn nooit gebeurd. Sinds 2013 is de vennootschap in handen van de Oostendse ondernemersfamilie Vanmoerkerke.
Hoogbouw
In december vorig jaar lag er na vier jaar onderhandelen een renovatieplan op tafel. Om alles te kunnen financieren zouden ze hoogbouw luxeappartementen zetten op de parking achter Thermae Palace. Daar kwam hevig protest tegen van inwoners, oppositie en erfgoedvereniging Dement.
Toch geen hoogbouw
Maar dan begin augustus plots een stevige koerswijziging bij burgemeester Bart Tommelein. Hij blijkt nu toch - na eigen afspraken - tegen de hoogbouw te zijn. Naar eigen zeggen na het houden van gesprekken met de inwoners. Een verkiezingsstunt, zeg maar.
Renoveren met welk geld?
Maar daardoor is er uiteraard te weinig geld voor het renovatieproject. Van de Vlaamse overheid kreeg de stad alvast een 'njet' voor extra geld. In 2022 gaf die al eens 10 miljoen euro.
En daarmee lijkt de stad opnieuw bij af. De rest lees je hierboven.