Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Acht unieke wijnbouwers onthullen het verhaal achter hun wijnen en bewijzen dat het koele klimaat van onze provincie, ook pareltjes in zowel wit, rood, rosé als mousserende wijnen kan opleveren. Elke aflevering brengt een portret van de wijnmakers, hun liefde voor het vak, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.
Hoogenhove in Tielt is een jong wijndomein. In 2018 zijn ze er begonnen met de aanplant van hun eerste wijnstokken. Het wijngoed wordt uitgebaat door het gezin Everaert. Allemaal hebben ze een vaste job naast het wijndomein. Maar met hun gezamenlijke passie voor wijn,zijn ze een heel familiaal en professioneel wijndomein aan het uitbouwen.
Witte en blauwe druiven
“In 2018 is voor ons gezin alles begonnen. We hebben dan een hectare Chardonnay-druiven aangeplant. Een jaar later, in 2019 hebben we blauwe druiven aangeplant: Acolon en Pinot Noir. En dit jaar, in 2024, hebben we 8 hectare bijgeplant: Pinot Meunier, Chardonnay en Pinot Noir,” vertelt Katty Vercouillie. Druiven die het gezin vooral gebruikt voor hun schuimwijn. Maar soms maken ze ook stille wijnen.
Familiebedrijf
Terwijl we deze reportage maakten, zijn ze op Hoogenhove net aan het oogsten. Het ideale moment om de hele familie aan het werk te zien. Want Katty en haar man Hans zijn er aan de slag, maar ook Michelle, de dochter van Hans, en haar man Bram. En ook de broer van Michelle, Emiel, is zich helemaal aan het inwerken in de wijnsector.
Wijndomeinen in Tielt
Hoogenhove is niet het enige wijndomein in Groot-Tielt. In zowat elke deelgemeente is er een wijndomein, en daar speelt de stad op in met bijvoorbeeld een fietsroute.
Dat oenotoerisme of wijntoerisme is een heel belangrijke factor, die we bij elk West-Vlaams wijndomein zien terugkomen. Ook bij Hoogenhove. Emiel Everaert: “We verzorgen rondleidingen waarbij we uitleggen hoe we onze wijnen maken, waar we die bewaren, hoe we te werk gaan. We willen dat mensen genieten van onze wijnen, zowel thuis als bij ons op het domein.”