Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Acht unieke wijnbouwers onthullen het verhaal achter hun wijnen en bewijzen dat het koele klimaat van onze provincie, ook pareltjes in zowel wit, rood, rosé als mousserende wijnen kan opleveren.
Elke aflevering brengt een portret van de wijnmakers, hun liefde voor het vak, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.
Niet enkel Heuvellandse wijn
Wijndruiven groeien goed in West-Vlaanderen en dat komt door ons gematigd zeeklimaat. De nachtvorst is hier milder en de zeebries zorgt voor droge wijnstokken waardoor schimmels minder kans krijgen. Dat dat niet enkel in Heuvelland zo is, ontdekken we in de tweede aflevering van Wijn van Hier. We trekken naar wijndomein Mérula in Brugge, want ook daar vind je wijngaarden.
Begonnen in Oostkamp
Het verhaal van Mérula begint in Oostkamp. Vandaar ook de naam. Mérula verwijst naar merel, de vogel die symbool is van de gemeente Oostkamp. Wijnmaker Marino Moenaertbegon met het aanplanten van wijnstokken in z’n achtertuin, heel kleinschalig. Tot hij ondernemer Luc Beke tegenkwam. Samen met Luc werden nog veel meer wijnstokken aangeplant in de Brugse regio en werd er ook geïnvesteerd.
Wijn dichtbij de zee
“Uw bodem maakt uw wijn,” vertelt wijnbouwer Marino, “en da’s het mooie aan de wijnbouw in België.”
Kunst en kuieren
Maar het gaat bij Mérula niet enkel over wijn. De visie van investeerder Luc Beke is veel groter. Op de site van De Blauwe Zaal in Brugge heeft hij niet alleen extra wijngaarden aangeplant, de manège werd volledig opgewaardeerd, er is een restaurant bijgekomen en je kan er genieten van kunst op de Amareroute.