Programma

Van auto­tech­nie­ker naar wijnmaker

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Acht unieke wijnbouwers onthullen het verhaal achter hun wijnen en bewijzen dat het koele klimaat van onze provincie, ook pareltjes in zowel wit, rood, rosé als mousserende wijnen kan opleveren. Elke aflevering brengt een portret van de wijnmakers, hun liefde voor het vak, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.

Michel Dehem begon z’n carrière als autotechnieker, maar was na 15 jaar uitgekeken op de job in z’n garage en benzinestation. Hij koos voor de toeristische sector met in 2008 de aankoop van een vakantiewoning in Heuvelland. Z’n zoon had intussen ook de smaak te pakken en kocht een restaurant in de streek. De halve hectare weiland die erbij hoorde werd door vader Michel aangeplant met wijnstokken. Want een helling in Heuvelland, daar moet je iets mee doen, ook al heb je geen ervaring in de wijnbouw.

Sommelier Kris

Michel volgt een opleiding en maakt z’n eerste wijnen. En dan komt ook Kris D’Haenen er bij. Zij is al jaren sommelier en vormt zo een perfecte tandem met Michel.

Kris en Michel maken stille wijnen: rosé, wit en rood. Ook al is dat niet altijd vanzelfsprekend in West-Vlaanderen. “De kunst is om de druiven voldoende rijp te krijgen, zodat je geen zure wijn maakt. Maar we kozen voor de juiste druivensoorten en slagen er in om lekkere West-Vlaamse wijnen te maken.”

Terras met zicht op de wijngaard

Die d’Hellekapelle-wijnen kan je proeven op hun prachtig terras bij de wijnmakerij. En ook mensen die niet van wijn houden zijn er welkom. “We serveren onze huisgemaakte Picon op een originele manier. De mensen mogen hem zelf klaarmaken. We hebben ook verse limonade en er zijn tapasplankjes met streekgerechten.”

Genieten

Michel en Kris werken dag en nacht in hun wijngaard, maar ze genieten ook, zeker van de bezoekjes van de mensen én van het plezier van hun eigen wijnen te maken. En de toekomst? “Rustig voortdoen,” zegt Michel.

Ann-Sofie Sabbe