Programma

Slim wijn­do­mein

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Acht unieke wijnbouwers onthullen het verhaal achter hun wijnen en bewijzen dat het koele klimaat van onze provincie, ook pareltjes in zowel wit, rood, rosé als mousserende wijnen kan opleveren. Elke aflevering brengt een portret van de wijnmakers, hun liefde voor het vak, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.

Het wijndomein Den Nachtegael van Dirk Syx staat in West-Vlaanderen bekend als een slim wijndomein. Dirk heeft z’n hele carrière in de automatisatie gewerkt en heeft dus ongelofelijk veel ervaring. Z’n bedrijf heeft hij verkocht, maar stilzitten was voor Dirk geen optie. Hij kocht een oude hoeve in Zonnebeke en vormde die om tot een hypermoderne wijnmakerij. Voor elk proces dat Dirk drie keer met de hand moet doen, zoekt hij een technologische oplossing. En da’s voor hem geen zware opdracht, integendeel.

Belang van duurzaamheid

Het verleden van Zonnebeke

Maar het is uiteraard niet alleen techniek die centraal staat bij Den Nachtegael. Uit z’n verleden weet Dirk Syx als geen ander dat de customer journey, of de reis die een klant aflegt om tot de aankoop van een product te komen, heel belangrijk is. Er zit dus zeker ook een verhaal achter Den Nachtegael. En daarvoor moeten we terugkeren naar het ontstaan van Zonnebeke in 1072.

Champagnedruiven

Dirk startte met een kleine proefwijngaard, die al snel uitbreidde. Hij wilde zeker ook alle druiven die in de Champagne worden gebruikt, om z’n eigen heerlijke schuimwijn te maken, zoals de Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay en Meunier… Maar daar is het niet bij gebleven. Bij wijndomein Den Nachtegael staan maar liefst 21 druivensoorten. “Ik werk niet met blends in mijn wijnen. Ik pas telkens monosépages toe: één druivensoort per fles dus. Als je veel wijn wilt maken, dan heb je natuurlijk ook veel druiven nodig,” lacht Dirk.

Ann-Sofie Sabbe