Programma

Hob­by­wijn­ma­ker Jan uit Nieuwkerke

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Acht unieke wijnbouwers onthullen het verhaal achter hun wijnen en bewijzen dat het koele klimaat van onze provincie, ook pareltjes in zowel wit, rood, rosé als mousserende wijnen kan opleveren. Elke aflevering brengt een portret van de wijnmakers, hun liefde voor het vak, en de uitdagingen waarmee ze geconfronteerd worden.

Hobbywijnmaker Jan Staelens vond een oud boerderijtje op een heuvelrug in Nieuwkerke, bij Heuvelland, met zicht op Frankrijk en op de West-Vlaamse heuvels. Ideaal voor een wijngaard. Het idee begon klein, in 2018, toen Jan 150 wijnstokken wilde aanplanten. Het zijn er uiteindelijk 4500 geworden, 1 hectare. Met nu zelfs al een uitbreiding, want bij Cense de l’Alouette staan intussen 4700 wijnstokken. En da’s eerder toevallig gekomen.

Jan volgt een opleiding tot wijnbouwer/wijnmaker maar merkt dat de grond rond de vakantiewoning in Kemmel niet geschikt is voor wijnbouw. Maar intussen was de goesting om wiin te verbouwen er wel, en dus zoekt Jan naar een geschikt perceel. Dat vindt hij in Nieuwkerke. Een oude boerderij die meteen haar naam verleend aan het wijndomein: Cense de l’Alouette.

Geen evidente druiven

Op Cense de l’Alouette maakt Jan, samen met zijn schoonzoon Sebastian Braet, stille wijnen. Ze durven het ook aan om in West-Vlaanderen een rode wijn te maken. Ondanks dat Jan zichzelf als een hobbywijnmaker ziet, zijn de ambities hoog. Dat zie je ook in de keuze van de druiven. De klassiekers staan er aangeplant, maar Jan kiest bijvoorbeeld ook voor Syrah.

Beleving onder de grond

Voor Jan Staelens is wijnmaken pure ontspanning, ook al is het keihard werken naast z’n vaste job als uitbater van cinema’s. “Ik kan op Cense de l’Alouette genieten van m’n passie voor wijn, maar ook van die voor geologie.” En daar gaat Jan in de toekomst ook iets mee doen. “Ik wil onder de grond een belevingssite maken, waar mensen alles ontdekken over de ondergrond, maar ook over het weer, de streek en natuurlijk de wijnbouw.”

Ann-Sofie Sabbe