Pro­vin­ci­aal ram­pen­plan nog tot vrij­dag­avond van kracht

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De provinciale fase van het rampenplan blijft nog zeker tot en met vrijdag van kracht. Het waterpeil staat op sommige plaatsen nog kritiek.

Het waterpeil in de Westhoek is na de regen van gisteren opnieuw gestegen, maar nu komt wel een drogere periode van een paar dagen. De verwachting is dan ook dat de daling van het water kan doorzetten. Al is het gevaar nog niet op alle plaatsen helemaal geweken. Gouverneur Carl Decaluwé: "Het peil aan de Winterdijk staat nog altijd op 4 meter 70. Het was opnieuw wat stijgende en we vinden ook dat de IJzer wat meer structureel moet dalen dan nu het geval is. Op een aantal plaatsen stijgt het nog. Dus op dat vlak hebben we geoordeeld om het voorlopig aan te houden. En moesten we bij elkaar moeten komen zal dat op afroep zijn. Het operationele blijft doorlopen. Er is ook beslist dat enkele grote zandzakkendijken zoals in Stavele blijven liggen."

Negen gezinnen terug thuis

De brandweer controleert ondertussen elke dag de huizen die geëvacueerd zijn. 23 huizen waren geëvacueerd, gisteren zijn er negen alweer veilig verklaard. 11 huizen waren gisteren nog helemaal niet bereikbaar. Zes daarvan komen mogelijk nu snel vrij. Maar eerst moet daar controle gebeuren. "Zomaar zeggen 'het is goed, het water is weg': dat gaat niet. Het water heeft steeds een effect op huizen, naar stabiliteit toe maar ook naar elektriciteit toe. En het kan ook gasleidingen geraakt hebben, vandaar zijn die metingen nodig."

Tegen vrijdag hoopt de brandweer wel dat iedereen weer naar huis kan.

Whats App Image 2023 11 21 at 15 48 00 1
Whats App Image 2023 11 21 at 15 48 00
Whats App Image 2023 11 21 at 15 48 01
(c) Filip Van Loo

Kanaal Duinkerke-Nieuwpoort en de Leie in Menen

Op het kanaal Duinkerke-Nieuwpoort schommelt het peil door de nieuwe regenval tussen de prewaakdrempel en de waakdrempel. In de mate van het mogelijke wordt nog steeds water afgevoerd via Frankrijk. Op die manier kan het Lo-Kanaal maximaal ingezet worden voor het afvoeren van water uit de IJzer.

Ten slotte is de afvoer op de Leie in Menen gestegen tot 110 kubieke meter per seconde. De afvoer kan nog een hele tijd hoog blijven en kan door de verse neerslag nog stijgen tot maximaal 125 kubieke meter per seconde.

Belga
Ben Storme