Nieuws

OVAM stuurt ano­nie­me vast­stel­lers op pad in strijd tegen zwerfvuil

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Nu het toeristisch seizoen aan zee echt begint, stuurt de Openbare Afvalstoffenmaatschappij geregeld vaststellers op pad. Die delen GAS-boetes uit in de strijd tegen zwerfvuil. Middelkerke doet deze zomer vijf keer een beroep op die anonieme vaststellers, en zo’n actie werpt wel degelijk vruchten af. En vervuilers zijn gewaarschuwd: de boete kan oplopen tot 500 euro.

Twee handhavers van OVAM patrouilleren vandaag op de wekelijkse donderdagmarkt van Middelkerke. De anonieme vaststellers houden in burgerkledij een oogje in het zeil. Wie in overtreding is met het lokaal politiereglement rond zwerfvuil, krijgt een pv en riskeert een GAS-boete. Henk Dierendonk, schepen van netheid Middelkerke: “ We doen het twee keer in juni, twee keer in juli en één keer in september... om mensen te sensibiliseren op één: zwerfvuil. Twee: kijken of ze hondenpoepzakjes meehebben. En drie: het oneigenlijk gebruik van vuilnisbakken waar ze huisvuil in stoppen.”

Niet graag gezien

Vlaanderen telt een twintigtal OVAM-zwerfvuilhandhavers, niet iedereen ziet ze graag komen. Ze legitimeren zich met een badge en mogen ook de ID van overtreders vragen. Zo riskeren hondenbaasjes zonder poepzakje een boete van 60 euro.

Op de zeedijk van Middelkerke en Westende alleen al staan zo'n 200 openbare vuilnisbakken. Toch ruimt gemeentearbeider Johan nog dagelijks sigarettenpeuken en ander afval op. Johan Mortier, afvalopruimer gemeente Middelkerke: “Meest blikken, papieren zakdoeken en plastic. Ook flessen ook. Meer en meer denk ik. Het is dweilen met de kraan open.”

“We vinden het meest blikken, papieren zakdoeken, plastic en flessen. Meer en meer denk ik.”

Johan Mortier

Ook vorig jaar was de zwerfvuilpolitie hier enkele zomerdagen op pad. Henk Dierendonk, schepen van netheid Middelkerke: “Toen hebben we 454 interventies gedaan waarvan 39 verslagen opgemaakt zijn. Die mensen zijn geverbaliseerd. Alle anderen zijn gesensibiliseerd in de hoop dat zij verstandig worden en doen wat ze moeten doen.”

De tarieven en reglementering rond zwerfvuil is in elke kustgemeente anders. Knokke-Heist spant de kroon en verbaliseert elke overtreder meteen met een GAS-boete van 500 euro, het hoogste bedrag.

401 BB LINKS zwerfvuilkust
401 BB RECHTS zwerfvuilkust mxf
Lorenzo Dejonghe