Nieuws

Ik ben niet dia­be­tes’: Lies­beth ver­telt hoe ze na 21 jaar haar sui­ker­ziek­te leert omarmen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Eén op de twee diabetespatiënten heeft het mentaal wel eens moeilijk. Dat zegt de Diabetesliga naar aanleiding van werelddiabetesdag. Naar schatting 100.000 volwassen West-Vlamingen hebben suikerziekte.

Liesbeth Martens (40) uit Varsenare leeft al 21 jaar met diabetes type 1. Bij de diagnose zette ze zich fel af tegen de ziekte. "Ik heb het er eigenlijk heel moeilijk mee gehad. Ik werd begeleid bij de volwassen, maar ik was nog maar negentien en voelde me op dat vlak nog niet volwassen", vertelt ze.

100.000

Liesbeth is lang niet de enige. Van de 100.000 West-Vlamingen met suikerziekte, heeft de helft het wel al eens mentaal lastig. "Diabetes is een ziekte die er continu is, je kan er nooit vakantie van nemen. Die mentale belasting is dus enorm", zegt Inge Everaert van de Diabetesliga.

"Soms leeft er ook schaamte, omdat men schrik heeft voor de gevolgen. Ook al blijkt dat in de praktijk niet nodig te zijn."

"Ik ben niet diabetes. Ik ben Liesbeth met heel veel verschillende aspecten."

Liesbeth Martens, diabetispatiënt uit Varsenare

Na 21 jaar weet Liesbeth haar ziekte te omarmen. "Ik denk dat ik daar hard in gegroeid ben. Ik ben niet diabetes. Ik ben Liesbeth met heel veel verschillende aspecten. Dat is mijn identiteit en de ziekte is daar maar een heel klein fragmentje van. Dat was belangrijk voor mij om te beseffen."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Jens Lemant