“Belgische primeur” in verwijdering van pancreasstenen in AZ Sint-Jan Brugge

In het AZ Sint-Jan Brugge hebben ze een pancreassteen verwijderd met een mobiele niersteenverbrijzelaar. Volgens het ziekenhuis gaat het om een primeur in België. Dankzij de machine is de ingreep voor patiënten minder invasief en is de kans op complicaties kleiner.
In België krijgen jaarlijks zo’n 1.000 patiënten de diagnose van chronische pancreasontsteking, waarvan ongeveer een 100-tal met pancreasstenen. Die kunnen de afvoer van alvleeskliersappen belemmeren, wat zorgt voor pijn en spijsverteringsproblemen.

Bij die patiënten moeten ze in het ziekenhuis een vaste verbrijzelaar gebruiken. Maar nu kunnen ze in AZ Sint-Jan Brugge ook een mobiele variant inzetten. Met echografie of röntgen bepalen de dokter de exacte locatie van de steen. "De behandeling van pancreasstenen is veel complexer dan die van nierstenen en verreist een andere positionering van de patiënt", zegt dokter Christophe Snauwaert.
Behandeling in 2 fasen
De procedure voor de verwijdering van pancreasstenen gebeurt in twee fasen. Eerst gebruiken ze de ESWL-behandeling, die de stenen breekt tot de gewenste grootte. Dat gebeurt door middel van schokgolven van buitenaf.
Daarna verwijdert de endoscopische ERCP de kleinere stenen. Deze methode wordt ook gebruikt om aandoeningen van de galwegen en galblaas te behandelen. Daarbij plaatsen de dokters een flexibele slang met camera in het lichaam om de anatomie in beeld te brengen en blokkades op te sporen.
