Nieuws

Al bij­na 20.000 euro inge­za­meld voor baby Lio met zeld­za­me ziekte

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een jong koppel uit Aartrijke heeft al bijna 20.000 euro ingezameld voor hun zoontje Lio. Lio is amper vier maanden oud en onderging al drie keer een zware operatie. En er volgen er nog. De baby heeft een hersenaneurysma. Dat is een uitstulping in een slagader die kan scheuren. Dat de crowdfunding zoveel geld zou opbrengen hadden de ouders niet durven hopen.

Lio is een opgewekte baby waar op het eerste zicht niets mis mee is. Maar toen Lisa 39 weken zwanger was, ontdekte de arts via een echografie een vlek in zijn hoofdje. Een aneurysma, zo blijkt, een uitstulping in een slagader die elk moment kan scheuren en bloeden.

Lisa Vermandere, mama van Lio: "Dat was echt een bom die gedropt werd op ons. We waren helemaal van de kaart. We wisten niet wat ons overkwam."

"Dat was echt een bom die gedropt werd op ons. We waren helemaal van de kaart."

Lisa Vermandere, Mama van Lio

Nog operaties nodig

De dag na zijn geboorte werd de kleine Lio meteen geopereerd. En er volgde nog een operatie. Na controle bleek dat hij opnieuw een aneurysma had ontwikkeld.

Papa Kenneth De Cuyper: "Hij is een paar weken voor de derde keer geopereerd. Het is nog niet gesloten. Er zit nog een bol bloed in zijn hoofd. Maar ze kunnen niet sneller opereren omdat zijn lichaampje moet herstellen. Zes november wordt hij voor de derde keer geopereerd en tot die tijd is het hopen dat het niet scheurt, of dat er een hersenbloeding ontstaat."

Bij die derde operatie is gebleken dat het een genetische aandoening is, waarbij zijn lichaampje dat blijft aanmaken. Dus een vierde en vijfde operatie is zeker nodig. Na die operatie moet hij levenslang op controle blijven gaan.

Zeldzame aandoening

Hersenaneurysma komt in ons land voor bij één op de 550.000 babies. Dat de aandoening genetisch is, is heel uitzonderlijk. Lisa en Kenneth moeten voor de operatie telkens naar het ziekenhuis in Brussel. En dat kost handenvol geld. Tot nu toe al 55.000 euro, waarvan de mutualiteit gelukkig een groot deel terugbetaalt.

"Wij moeten zelf een klein bedrag betalen. Een klein bedrag van 55.000 euro is voor gewone werkmensen als ons een groot bedrag. En dan heben we nog de opnames, de RMI's, de echo's, de controles. Dus, het begon allemaal op te lopen. Het werd moeilijker en moeilijker."

En dus zijn ze met een crowdfunding gestart en die loopt als een trein. De teller staat op bijna 20.000 euro.

En Kenneth maakte ook een website waarop je het hele verhaal kan volgen.

Nathalie Dewulf
Andy Debo