Nieuws
 | update 

3 maan­den gevan­ge­nis­straf met uit­stel voor zicht­baar aan­ge­da­ne Acid

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

YouTuber Acid is door de Brugse correctionele rechtbank voor belaging veroordeeld tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete. Nathan Vandergunst (24) moest zich verantwoorden na een rechtstreekse dagvaarding door een voormalig lid van studentenclub Reuzegom.

De bal ging aan het rollen toen de bekende YouTuber op 31 mei 2023 een video publiceerde over het proces rond de dood van Sanda Dia tijdens een doop van studentenclub Reuzegom. Acid noemde meerdere Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen. Een familie klaagt hem aan voor laster en elektronische belaging. Hun advocaat vorderde maar liefst 200.000 euro schadevergoeding. 

In keurig pak en met rode das kwam hij rond 9 uur vanmorgen toe aan de rechtbank van Brugge. "Ik ben zenuwachtig, ik weet niet wat ik kan verwachten", klinkt het. Al kan de YouTuber weer rekenen op steun van tientallen jongeren en vrienden. Opvallend: zijn advocaat Walter Van Steenbrugge, is niet aanwezig vandaag. Hij werd verwacht op een ander proces.

acid
Nieuws

Krijgt Acid vandaag effectief een hogere straf dan de Reuzegommers?

Acid

© Belga

3 maanden gevangenisstraf met uitstel

Het openbaar ministerie vorderde een principiële, maar duidelijke bestraffing voor Acid. Procureur Lode Vandaele vergeleek de video met een schandpaal uit de middeleeuwen. "In zijn videoboodschap was hij rechter en aanklager tegelijk, zonder dat mensen zich konden verdedigen. De strafwet is wel degelijk met de voeten getreden", klonk het. Rond 9.15u kende Acid uiteindelijk z'n straf. De rechtbank veroordeelde hem tot een gevangenisstraf van drie maanden met uitstel en een boete van 800 euro. 

Aan de burgerlijke partij moet de hij een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro betalen. Er werd een bedrijfsrevisor aangesteld om de precieze schade voor het restaurant te onderzoeken. De ex-Reuzegommer zelf kreeg een symbolische schadevergoeding van een euro toegewezen.

Vandergunst liet alvast optekenen dat hij niet in beroep gaat tegen z'n straf. Als hij in de komende drie jaar geen andere strafbare feiten pleegt, is de kans dat hij ook effectief naar de cel moet klein. Hij gaat ook gewoon door met video's maken. “Ze krijgen me niet klein", zegt Acid. 

Zwaardere geldboete dan Reuzegommers

De rechtbank wilde Acid een werkstraf geven, net als de Reuzegommers (dat komt ook niet op je strafblad, nu krijgt Acid wel een strafblad, red.). Maar daar stemde Acid niet mee in. "Ik weiger dezelfde straf te krijgen als die Reuzegommers. Ik ga dan nog liever vrijwillig de straat gaan vegen na de Gentse Feesten", reageert hij in een nieuwe YouTube-video.

Na de uitspraak leek de YouTuber zichtbaar aangedaan. “Ik ben blij dat het achter de rug is, maar money will always win. Ik wil nu eigenlijk vooral naar huis, naar mijn kat”, klink het. Al vindt hij het niet kunnen dat hij toch een zwaardere geldboete gekregen heeft dan de Reuzegommers. Op de vraag of hij de video opnieuw zou maken, is hij echter wel stellig: “Ik heb met die video en rechtszaak grote risico’s genomen, sponsors verloren, veel geld verloren, maar ik zou het nog altijd opnieuw doen.”

“Ik ben blij dat het achter de rug is, maar money wins money."

Nathan Vandergunst, YouTuber
Acid
Acid
Acid
© Belga

Volledig interview met Acid: "Money will always win"

Vrijheid op meningsuiting?

Advocaat Walter Van Steenbrugge wilde met deze zaak naar het hof van assisen trekken, voor een volksjury dus, op basis van het recht op vrijheid van meningsuiting. Zoals bij drukpersmisdrijven. Maar daar ging de rechtbank dus niet in mee.

Ook vandaag kreeg Acid opnieuw de steun van heel wat jongeren. "Hij heeft nu een grotere straf gekregen dan de Reuzegommers voor de dood van Sanda Dia. En dat is wel een beetje dubbel natuurlijk", zegt Nathalie. "Ik vind wel dat dat vrije meningsuiting is. Iedereen mag z'n mening geven, maar natuurlijk wordt dat meer in de kijker gezet omdat hij bekend is en meer mensen kijken naar hem op", zegt Laura.

Acid
Nieuws

YouTuber Acid wil proces voor Hof van Assisen: "Dit is vrije meningsuiting"

Steun uit politieke hoek

Intussen reageren ook politici op de uitspraak. "Belachelijk", noemt CD&V-voorzitter Sammy Mahdi het op zijn Instagram. "De beslissing van de rechter moeten we respecteren, maar politiek moeten we daar iets aan veranderen", zegt hij.

Ook heel veel bekende influencers en YouTubers uiten hun ongeloof op sociale media.

Belgaimage 86458480
Nieuws

BV's steunen Acid: "Kijk even naar de strafmaten, zet ze naast elkaar"

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe
Belga