Straf Acid is defi­ni­tief, ook par­ket gaat niet in beroep

acid

Nathan Vandergunst na de pleidooien tijdens de vorige zitting op 18 januari - elga

Ook het parket gaat niet in beroep in de zaak tegen YouTuber Acid. Eerder besliste Nathan Vandergunst uit Blankenberge zelf al om geen beroep aan te tekenen tegen zijn veroordeling.

Op 31 mei 2023 publiceerde Nathan Vandergunst, beter bekend als Acid, een video over de fatale doop van Sanda Dia. Acid noemde meerdere (ex-)Reuzegommers bij naam en deelde persoonlijke informatie over hen. YouTube haalde de video uiteindelijk offline.

In de video kwam ook een voormalig lid aan bod dat tijdens de fatale doop in het buitenland zat. Zijn ouders werden in hun restaurant in Antwerpen plots geconfronteerd met valse reservaties en negatieve recensies. Toen het West-Vlaamse parket besliste om geen onderzoek te starten, kwamen de ex-Reuzegommer en zijn ouders met een rechtstreekse dagvaarding op de proppen.

Cel met uitstel en geldboete

De verdediging vroeg om de strafvordering onontvankelijk te verklaren, omdat in het dossier geen enkele vorm van onderzoek werd gevoerd. Daarnaast wierp meester Walter Van Steenbrugge op dat enkel het hof van assisen bevoegd is om over een drukpersmisdrijf te oordelen. Los daarvan werd de vrijspraak gevraagd, op basis van de vrijheid van meningsuiting.

De rechter veroordeelde Acid op 22 februari uiteindelijk tot drie maanden gevangenisstraf met uitstel en 800 euro boete. Bovendien moet hij aan de burgerlijke partij een voorlopige schadevergoeding van 20.000 euro betalen. Dat bedrag kan nog oplopen na een onderzoek.

Acid rechtbank brugge 22 februari
Nieuws

3 maanden gevangenisstraf met uitstel voor zichtbaar aangedane Acid

Geen beroep

Advocaat Walter Van Steenbrugge kondigde in eerste instantie aan dat er beroep zou worden aangetekend tegen het vonnis, maar Acid had zelf gezegd dat hij dat niet wilde.

Nadat zijn beroepstermijn is verstreken, heeft het parket nog tien dagen de tijd om zelf beroep aan te tekenen om eventueel een hogere straf te vorderen. Maar het parket-generaal laat nu officieel weten dat er geen beroep is aangetekend. De straf van Acid is dus definitief.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga