Nieuws

Eco­lo­gie en gezond­heids­zorg op het afval­stort in Banjul

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Oostende en Banjul in Gambia liggen bijna 5.000 kilometer van elkaar verwijderd, maar toch werken de zustersteden al 20 jaar samen. In een vierdelige reportagereeks tonen we wat de stedenband tussen Oostende en Banjul concreet betekent. Vandaag: ecologie en gezondheid op het afvalstort van Banjul. 

Journalist Stefaan Kerger gaat op stap met de protagonisten die de uitzonderlijke samenwerking al twintig jaar een warm hart toedragen. We focussen op enkele belangrijke projecten die Banjul en Oostende samen uit de grond stampen. In de eerste aflevering starten we op het mensonterende afvalstort van de Gambiaanse hoofdstad. De stedenband probeert daar de negatieve, ecologische impact van de dumpsite in te perken. Zo wordt er nu een muur gebouwd om te verhinderen dat giftig afvalwater en rommel zomaar in de prachtige natuurmangroves terechtkomt. 

De stadsbesturen van Oostende en Banjul hebben er ook een project lopen om mensen die leven en werken op het stort te vaccineren en beter te beveiligen.

Stefaan Kerger