Nieuws

Crab Islands als konin­gin­nen­stuk als socio-eco­lo­gi­sche hub

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Oostende investeert samen met de Europese Unie al 20 jaar in Gambia en Banjul. De stedenband moet het klimaat aanpakken, maar ook het leven in Afrika meer haalbaar maken. Vandaag trekken we naar Crab Island, zowat het koninginnenstuk van het project.

In Crab Island wordt gewerkt aan gemeenschapsopbouw met gezamenlijke volkstuinen en tal van culturele initiatieven. De site, een oude school, wordt duurzaam omgebouwd tot een gemeenschapscentrum voor opleiding, cultuur en ecologische productie. Het telt 11 gebouwen, 45 klaslokalen en is 1,6 hectare groot.

“Crab Island wordt een van de boeiendste plaatsen van Banjul voor iedereen. Het wordt een recreatief centrum. Er is een concerthal. Er komt een innovatielab voor muziek, een opnamestudio en een radiostation. Ook tal van vrouweninitiatieven vinden hier onderdak”, zegt Annette Camara (Citylink Oostende-Banjul).

Oog voor ecologie

Bij de opbouw van Crab Island is er ook oog voor ecologie. Zo liggen er op de daken zonnepanelen. De nieuwe installatie moet van Crab Island een van de eerste energie neutrale voorbeelden van Gambia maken. Daarnaast moeten Honderden nieuw geplante bomen de snikhete stad beter leefbaar maken. 

Stefaan Kerger