Oostende op bezoek in Gambia: “Als we migratie willen aanpakken moeten we investeren in ontwikkelingslanden”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Tussen 15 en 20 januari hebben burgemeester Bart Tommelein en schepen Silke Beirens voor de tweede maal de Oostendse zusterstad Banjul in Gambia bezocht. "Het is belangrijk dat we investeren in die ontwikkelingslanden, in Afrika, zodat mensen er zich kunnen blijven ontwikkelen." Ook onze reporter Stefaan Kerger was erbij.
De Gamibaanse stad Banjul is al twintig jaar een zusterstad van Oostende. In 2019 sleepte Oostende 3 miljoen euro aan subsidiemiddelen van de Europese Unie in de wacht, bovenop de bestaande werkingsmiddelen voor de stedenband.
"Wat wij hier doen is belangrijk. Ofwel investeren we in die ontwikkelingslanden, ofwel blijven mensen naar Europa komen en zitten wij met de problemen van migratie. Als we de migratie willen aanpakken, dan moeten we de moed en het lef hebben om te investeren in die arme landen."
Klimaatbeheersing
Met het geld zet Banjul in op stadsvergroening, klimaatbeheersing, een beter afvalbeleid, sociale inclusie en innovatie. "Wat ze in Banjul hebben bereikt op vlak van vergroening is bijzonder. In beperkte tijd hebben ze duizenden bomen aangeplant die de stad weerbaarder maken tegen de klimaatopwarming", zegt schepen Silke Beirens.
"Op een voormalige schoolsite in de wijk Crab Island wordt een cultureel-circulaire hub opgericht waarbij de gebouwen gerenoveerd werden vanuit een milieuvriendelijke insteek. De plek kan een stimulans betekenen voor de lokale economie."
Verlenging project
Burgemeester Bart Tommelein bezocht Banjul in maart 2022 en stelt de vooruitgang nu al vast. "Nog niet alle resultaten zijn bereikt, maar een succesvolle afronding ligt in het verschiet. Daarom hebben we de finale oplevering van het project en een mogelijke verlenging tot het einde van 2024 besproken met de collega’s in Banjul en met het EU-kantoor."
De komende drie jaar ondersteunt de Provincie de verdere bestendiging en uitbreiding van de vergroeningsactiviteiten in Banjul met een jaarlijkse bijdrage van 20.000 euro.
Onze journalist Stefaan Kerger was ook mee naar Banjul. In de krokusvakantie kan je die reportage zien op Focus en WTV en online.
Zaterdag vertrekken ook de studenten Optiektechnieken van het Vesaliusinstituut naar Banjul. Ze gaan er aan de slag in zeven lokale scholen om brillen te maken voor kwetsbare leerlingen.