Nieuws

Oos­ten­de steunt onder­zoek naar behan­de­ling brand­won­den met aloë vera planten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Oostende en Banjul in Gambia liggen bijna 5.000 kilometer van elkaar verwijderd, maar toch werken de zustersteden al 20 jaar samen. In een vierdelige reportagereeks tonen we wat de stedenband tussen Oostende en Banjul concreet betekent. Er zijn onder meer studentenuitwisselingen en een wetenschappelijk project om met de plant aloë vera brandwonden beter te genezen.

In Sub-Sahara Afrika zijn brandwonden een nog veel voorkomende oorzaak van verminking en sterfte bij kinderen. Bijna iedereen kookt er nog op gas- of houtvuur. Met het ziekenhuis van Banjul werkt Oostende aan een klinisch onderzoek met aloë vera bladeren voor de behandeling van brandwonden. Silke Beirens, schepen van Stedenband Oostende-Banjul: “We hebben testen uitgevoerd met die aloë vera en we zien heel mooie resultaten in de behandeling van brandwonden. Het is ook omdat de mensen in het ziekenhuis erin dat ze ouders hier kunnen overtuigen om open te staan voor die nieuwe behandeling.”

Studenten

Brandwonden werden hier vroeger nog te vaak ingewreven met brandas. De ziekenhuisapotheek krijgt nu glycerine en ethanol waarmee ze ook zelf handgels produceren. Honderden studenten uit Oostende en omgeving liepen hier de jongste jaren al stage.

"Als studenten hier komen, leren ze over ziektes die ze niet kennen in Europa. Ze leren ook hoe te handelen in kritische situaties als er erg weinig middelen voor handen zijn."

Dokter Jams Ismaela Gomez
401 BB LINK Sbanjul1502
401 BB RECHT Sbanjul1502

Oostende zou in Banjul nog veel meer kunnen en willen doen. Zo moet er ook gewerkt worden aan ecologisch toerisme. Maar ook hier zal het duurzaam moeten en niet het zoveelste paradijs worden dat aan massatoerisme teloorgaat.

Stefaan Kerger