Volksspelen. Ze zijn zo eenvoudig. En da’s het mooie eraan. Welke taal je ook spreekt, of hoe oud je ook bent, het zijn spelen die voor zichzelf spreken. Geen lange lijst aan spelregels die je door moet. Je kunt er met vrienden of familie meteen aan beginnen. Instant gezelligheid en ambiance. Da’s de magie. Bert Vertommen was als kind al meteen verkocht.
In de jeugdbeweging al maakte hij een serie volksspelen. Na zijn lerarenopleiding volgde hij een opleiding houtbewerking. In 2016 kriebelde zijn passie voor ambachtswerk, hout en volksspelen en startte hij in bijberoep met een eigen zaak. Musea of eigenaars van volksspelen kunnen er terecht om hun spel te laten herstellen.
Omdat hij zich verder wilde specialiseren in restauratie, ging hij in 2019 in de leer bij meester-restaurateur John Dumarey. Dat kon hij doen dankzij een beurs van De Vlaamse Overheid voor het ‘Doorgeven van vakmanschap’. Intussen restaureert hij spelen uit het binnen- en buitenland.
Bert vindt volksspelen zo’n mooi product. Het zijn objecten die leven. Hierrond wordt gelachen, gevochten soms, en plezier gemaakt. Dat schept verbinding. ‘Daar heb ik zelf veel voldoening aan’, zegt hij. Het brengt verschillende generaties ook weer dichter bij elkaar.
Anderzijds komen bij het herstel veel verschillende technieken kijken – hout, metaal, glas, leer, mechaniek. Dat maakt het enorm boeiend.
Soms werkt hij maanden aan de restauratie van een spel. Het aan de eigenaars terug bezorgen, is altijd een beetje afscheid nemen. ‘Ik geef geen één spel weg, zonder dat ik er zelf op gespeeld heb’, lacht hij. Iets terug afstaan, waar je intussen een band mee hebt, is inderdaad lastig. ‘Maar’, zegt hij, ‘ik let erop dat de spelen ook goed terechtkomen. Zodat er écht mee gespeeld wordt…’