Nieuws

Woon­zaak voert actie voor beter woonbeleid

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op 17 december start de Woonzaak, een samenwerkingsverband van 38 sociale organisaties, een juridische procedure op bij het Europees Comité voor Sociale rechten om een ambitieus Vlaams woonbeleid af te dwingen.

Om die procedure kracht bij te zetten organiseren de partners van de Woonzaak deze week een tour door heel Vlaanderen. Vandaag houdt hun caravan halt op de Veemarkt in Kortrijk.

Volgens hen zijn er veel problemen met de toegankelijkheid, betaalbaarheid, kwaliteit, en woonzekerheid op de private huurmarkt. Wie geen toegang heeft tot een sociale woning en op de private huurmarkt niet terecht kan, belandt in het grijze wooncircuit of in situaties van dakloosheid. Dat vinden ze onaanvaardbaar want dat creëert schrijnende situaties.

Ook dit Somalisch gezin met vier kinderen in Kortrijk kan van die problemen meepraten. Sinds mei vorig jaar is hun huurwoning onbewoonbaar verklaard. Voordien moesten ze 600 euro huishuur betalen. In afwachting van een sociale woning betalen ze niets meer voor het onbewoonbare pand. Maar ze slagen er niet in om zo'n sociale woning te pakken te krijgen.

2021-12-13 00:00:00 - Woonzaak voert actie voor beter woonbeleid - woonzaak2.jpeg
Redactie
Kate Baert