Winterdijk in Blankaartbekken heeft schade opgelopen, maar functioneert nog
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De winterdijk, op de grens van Merkem en Woumen, heeft hier en daar schade opgelopen na de wateroverlast van vorige maand. Over een afstand van 1 km is de buitenschil afgebrokkeld, maar de dijk kan nog blijven functioneren. De Vlaamse Waterweg gaat op zoek naar zo’n 2.000 kubieke meter grond om de winterdijk in het voorjaar te herstellen.
De winterdijk van het Blankaartbekken is aangelegd na de zware overstromingen van kerst 1993. Het is een aarden berm van 7 km, op de grens van Merkem en Woumen. De dijk buffert water en beschermt ook boerderijen en woningen, tegen waterstanden tot 5 meter boven de zeespiegel.
Geert Weymeis, woordvoerder De Vlaamse Waterweg: “We hebben de dijk geïnspecteerd en vastgesteld dat er over een afstand van 1 km op verschillende zones schade is. Maar die schade is niet van die omvang dat we moeten vrezen voor het in standhouden van de dijk. De dijk vervult tot op vandaag zijn functie. Mocht er een nieuwe neerslagzone komen dan zal de dijk helpen de situatie te beheersen.”
Grond nu te verzadigd
Volgens een eerste schatting moet de Vlaamse Waterweg zeker 2.000 kubieke meter kwaliteitsvolle grond aanvoeren om de winterdijk te herstellen. Dat zijn zo’n 70 vrachtwagens. “We gaan zo snel mogelijk herstellen. Momenteel is de grond nog verzadigd in de Westhoek. Op dit ogenblik met een vrachtwagen op die dijk rijden zou niet aangewezen zijn. Omdat hij dan te drassig wordt en misschien wel meer schade doet dan oplossen.”
Bij de wateroverlast van vorige maand maakte de brandweer de winterdijk tijdelijk wat hoger met enkele duizenden zandzakken. Het was nagelbijten, maar de dijk heeft standgehouden.