Nieuws

Breuk­je in Win­ter­dijk gedicht, situ­a­tie in Wou­men is precair

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Gisteren viel 25 à 40 millimeter neerslag in Vlaanderen met stijgende waterstanden tot gevolg. Op de IJzer en Leie zijn daarbij alarmdrempels overschreden. Vooral in Woumen is de situatie kritiek, maar ook in Merkem houden ze hun hart vast of de Winterdijk stand zal houden.

Afgelopen avond en nacht kreeg brandweer Westhoek nog een 350-tal oproepen te verwerken, maar intussen kunnen ze zich terug focussen op de overstromingen in het IJzerbekken. Vooral in Woumen, bij Diksmuide, is de situatie kritiek. De alarmdrempel is er nog net niet overschreden. De burgemeester van Diksmuide, Lies Laridon, spreekt over een “precaire situatie”. 

Houdt de Winterdijk in Merkem stand?

In Merkem, deelgemeente van Houthulst, wordt de winterdijk dan weer nauwgezet in het oog gehouden. De dijk vertoonde al een breukje, maar dat kon de brandweer zonder veel erg dichten. Ook in Lo-Fintele werd de alarmdrempel overschreden en kan het IJzerpeil vandaag nog verder toenemen.

"Einde nog niet in zicht"

Het Lo-kanaal blijft er maximaal ingezet worden om zoveel mogelijk water uit de IJzer af te voeren naar de zee en zo weer een kleine marge te creëren. Het pompen op de verschillende locaties gaat onverminderd verder en in Nieuwpoort wordt nog steeds met open sas geloosd.

"In deze regio worden momenteel historische maximumpeilen bereikt en is het einde ook nog niet in zicht."

Kristof Louagie, woordvoerder Brandweer Westhoek

Om 14u00 deze namiddag zitten de brandweer, de betrokken burgemeesters en de gouverneur samen tijdens een crisisoverleg. Daar wordt de situatie grondig opgevolgd, en beslist of en welke bijkomende maatregelen er nodig zijn.

Dit is de situatie in de Westhoek:

  • Haringe: IJzer op piekniveau, vergelijkbaar met de pieken van de voorbije dagen
  • Roesbrugge en Stavele: alarmdrempel wordt net niet overschreden
  • Lo-Fintele: alarmdrempel overschreden en nog stijgend 
  • Woumen: alarmdrempel net niet overschreden
  • Kanaal Duinkerke – Nieuwpoort: peil onder controle maar wordt scherp bewaakt
  • Kanaal Veurne – Duinkerke: lichte daling merkbaar
  • Adinkerke schommelt rond het alarmpeil
Celien Tanghe

LIVE: Water­over­last in West-Vlaanderen

Door de felle regenbuien zijn heel wat waterlopen buiten hun oevers getreden en zijn er overstromingen, niet alleen in de Westhoek. Hier lees je het meest recente nieuws met updates.

Wateroverlast westhoek luchtfoto