Nieuws

Wereld­voed­sel­dag focust op duur­za­me voeding

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Eet lokaal en denk aan de seizoenen. Dat is de boodschap die de leerlingen van basisschool De Geluksvogel uit Brugge vandaag kregen van GoodPlanet Belgium op Wereldvoedseldag. De bedoeling is om bij te leren over duurzame voeding. De leerlingen gingen onder meer in gesprek met bewoners van een woonzorgcentrum over hun eetgewoontes vroeger.

Julia Deville, 92 jaar, legde aan de leerlingen uit welke groenten vroeger vooral werden gegeten en in welk seizoen. "Wij aten meer seizoensgebonden lokale soorten groenten en fuit."

"De kinderen hebben nu meer soorten dan wij. Kiwi's bijvoorbeeld. Dat komt niet van hier. Of misschien nu wel al? Ik weet het niet"

Julia Deville, 92 jaar

De hele dag zijn er activiteiten rond duurzame voeding. Of de impact van voedsel importeren op het milieu. Anske Allewaert, GoodPlanet Belgium:  "Daarom is vandaag ook heel belangrijk, samen met de ouderen, om er even bij stil te staan dat er zoiets is als de seizoenen. Dat je nu je vrienden niet moet uitnodigen voor een slaatje met tomaat en komkommer maar dat het nu het moment is om pompoenlasagnes te maken, of
champignonsoep of een perentaart. Dat is leuk om te zien hoe de ouderen dat dan ook duidelijk maken aan de jonge kindjes, dat het vroeger altijd zo was. Dat zij de korte keten steunen, lokaal eten en meegaan met de seizoenen."

"Ik vind dat spijtig voor de ouderen dat zij vroeger minder konden kiezen. Wij kunnen dat wel en dat vind ik heel goed."

Saraa Magodan, leerling De Geluksvogel

Ook heel wat vergeten groenten die lokaal worden gekweekt kregen vandaag aandacht.

Jens Lemant
Ben Storme