Nieuws

Leer­lin­gen lucht­vaart­tech­nie­ken maken ken­nis met elek­tri­sche vlieg­tuig­je op lucht­ha­ven Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende is voor de allereerste keer een elektrisch aangedreven vliegtuig geland. Het is een klein eenmotorig toestel uit Slovenië. Voor de leerlingen luchtvaarttechnieken in Oostende, maar ook voor studenten op uitwisseling uit Amsterdam, is het een ideale gelegenheid om de toekomst van de luchtvaart onder ogen te zien.

Het Vlaams luchtvaart opleidingscentrum VLOC in Oostende wil mee zijn met de toekomst. Elektrisch vliegen is nog helemaal nieuw. De Pipistrell Velis Elektra uit Slovenië is het eerste elektrische vliegtuig ooit op Ostend Airport. 

In het vliegtuig kunnen twee passagiers plaatsnemen. En het vliegt volledig elektrisch. "Er is geen stikstofuitstoot, geen verontreiniging", vertelt Fons Laarhuis van het Regionaal Opleidingscentrum Amsterdam.

Nieuwe toekomst

Studenten van het VTI Oostende maken graag kennis met de nieuwe toekomst. "Het is een unieke kans en helemaal anders. Maar volgens mij is het nog niet meteen voor de grote luchtvaart", zegt Laura Haegheman uit het zevende jaar luchtvaarttechnieken.

In Oostende studeren nu ruim 250 studenten in diverse luchtvaartopleidingen. Via het VTI voor luchtvaarttechniek op jonge leeftijd, maar ook via hogescholen Vives en de KU Leuven én via het Ostend Air College voor een opleiding piloot.

Stefaan Kerger