Nieuws

Job­dag Wel­qo­me wil Noord-Fran­se jon­ge­ren warm maken voor job bij ons

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Noord-Franse jongeren warm maken voor een job bij ons. Dat is de bedoeling van Welqome, een jobdag in Roeselare, georganiseerd door Travi, het vormingsfonds voor uitzendwerk. Een tiental Franse jongeren uit de grensregio maakt er kennis met de voedingsindustrie en komt ook in contact met uitzendkantoren die hun openstaande vacatures voorstellen.

Het Huis Van De Voeding in Roeselare vormt het decor voor de jobdag ‘Welqome’. Acht Noord-Franse jongeren onder 26 jaar uit de buurt van Rijsel spelen een escape-game, en maken zo kennis met de voedingsindustrie.

"In kleine teams zijn ze hier allerlei raadsels en puzzels aan het oplossen", vertelt Delphine Vandecaveye van Grow Talent/POM West-Vlaanderen. "Ze doorlopen al spelend een volledig voedingsbedrijf en ontdekken ze ook welke beroepen daar achter schuilgaan, welke talenten er bij komen kijken."

Welke job is gepast?

De Welqome-jobdag is een initiatief van Travi, het vormingsfonds van de uitzendsector. Vanmiddag kunnen de Noord-Franse jongeren ook kijken welke job er bij hen past.

"Er komen een vijftal uitzendmerken uit Roeselare langs om die jongeren te ontmoeten. Wat ook een beetje de omgekeerde wereld is. Normaal moet je als jongere met je CV naar een uitzender. Dat willen we ook: laagdrempelig zijn, zodat jongeren op hun gemak zijn bij die uitzenders en op een chille manier kunnen solliciteren."

"Wij stellen de Fransen voor om in Vlaanderen te komen werken, voor lonen die veel hoger ligger."

Philippe Bauw van Maison Nord Emploi

Hoger loon

Philippe Bauw wil zijn Noord-Franse werkloze jongeren inschakelen op de West-Vlaamse arbeidsmarkt. VDAB heeft meer dan 50 000 vacatures openstaan.

"Als je vandaag in Frankrijk werkt dan verdien je vaak het minimumloon", zegt Philippe Bauw. "Wij stellen de Fransen voor om in Vlaanderen te komen werken, voor lonen die veel hoger ligger. Er zijn salarissen van boven 20 euro per uur en de Fransen weten dat vandaag en ze willen hier werken. Bovendien is het werk heel goed georganiseerd in Vlaanderen. En velen die in België werken die blijven."

"België betaalt beter"

Het duurt anderhalf uur voor een eerste team de eindcode van het escape-spel kan kraken. De winnaars Naim en Khalid uit Noord-Frankrijk zien een job in ons land wel zitten.

"In Frankrijk is het niet zo goed. België betaalt beter. Het is sowieso beter. Ook de sfeer is anders. In België is het meer levendig. Het is een heel andere sfeer, in België gaat het er vrolijker aan toe."

Lorenzo Dejonghe
Andy Debo