Nieuws

Vlees­som­me­liers in de kij­ker tij­dens Week van de Steak Friet

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er bestaan wijnsommeliers en biersommeliers maar had je al van vleessommeliers gehoord? In de slagerijschool van Ter Groene Poorte in Brugge leiden ze zo'n vleesexperts op. Slagers die weten welk vlees ze verkopen en hoe het dier daarvoor geleefd heeft. Tijdens de Week van de Steak Friet, willen ze die vleessommeliers in de kijker zetten.

Slagers van morgen

In Ter Groene Poorte in Brugge bereiden ze de slagers van morgen voor op hun job. Een vak dat steeds meer kennis vereist omdat de klant alles wil weten over het stukje vlees dat hij of zij eet.

"Als het dier gelukkig is, krijg je dat terug in je stuk vlees in feite", zegt leraar slagerij Dieter Verschoot.  "De grond is belangrijk, de manier van kweken, welke voeding het gehad heeft: gras, graan, een mengeling? Een beetje aardappelen op het einde om het af te mesten. Dat zijn allemaal kleine dingen die een invloed geven en dat moet je als slager weten en dat kan je meegeven aan je klanten."

"Als het dier gelukkig is, krijg je dat terug in je stuk vlees"

Dieter Verschoot, Leraar Slagerij Ter Groene Poorte Brugge

Meer slagers in opleiding

De slagersopleiding telt dit jaar 102 leerlingen en dat is opnieuw een stijging met vorig jaar. Het vak kent weer succes.

Leerling Aidan Rampelberg: "Vanaf het derde leerjaar wist ik dat ik iets met slagerij ging doen omdat ik veel te maken heb met de natuur en het vlees. Daardoor ben ik gepassioneerd en volg ik de opleiding slager."

Steak friet

Vleessommelier: expert in vlees

De leerlingen worden aan Ter Groene Poorte opgeleid tot vleessommelier. Een expert in vlees.

"Een sommelier van wijn doet dat ook: die druif daar op die grond, in die omstandigheden, van dat jaartal, het was zo'n zomer. We kennen de wijnsommelier, de biersommelier, misschien ook een kaassommelier en dan is er ook de vleessommelier? Natuurlijk: bij slagerijen, slagerij - traiteur en sommelier. Moet kunnen!"

Vleessommelier slager 3
Vleessommelier slager
Jens Lemant
Andy Debo