In Noorwegen heeft Zuivelboerderij Baliehof uit Jabbeke zich in de kijker gewerkt. Haar Houtlandse Asche kaas werd uitgeroepen tot tweede beste kaas ter wereld op The World Cheese Awards.
4.500 Kazen werden vanuit 28 landen toegestuurd om beoordeeld te worden door 264 juryleden. Zoals bijvoorbeeld de bekende kaasmeester Ann Keymeulen, maar ook Regula Ysewijn, bekend van Bake-off Vlaanderen.
De kazen werden blind geproefd per categorie en de drie beste kazen per categorie werden bekroond met goud, zilver of brons. Van elke kaas werd een puntenrapport opgemaakt waaruit nog een aantal kazen een award kregen van Super Gold. Een selecte club van 16 gerenommeerde juryleden mocht vervolgens één topkaas kiezen uit de Super Gold selectie. Houtlandse Aschekaas werd knap tweede, na een blauw geaderde kaas van een kleine ambachtelijke kaasmakerij uit Noorwegen.
“We vielen bijna achterover toen we vernamen dat onze ‘Houtlandse Asche kaas’ hiervoor geselecteerd werd.”
De Houtlandse Aschekaas kan je het best herkennen aan zijn blauw-grijs laagje as in het midden, zoals de bekende Morbier. Het eigenzinnige recept voor de kaas komt van de hand van kaasmeester Krista Stroo, mede-oprichter van Zuivelboerderij Baliehof. De commentaren van de jury waren veelbelovend.
“Deze kaas is absoluut uitzonderlijk en opvallend met zijn aslaag, zeer goed gebalanceerd met een mooie textuur maar ook erg romig en smeuïg, enerzijds een zeer complexe smaak maar toch erg toegankelijk.”