Nieuws
 | update 

IN KAART | Drie West-Vlaam­se chefs krij­gen eer­ste ster, Tim Bou­ry behoudt drie sterren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

West-Vlaanderen is opnieuw enkele Michelinsterren rijker. De culinaire gids bestaat dit jaar 125 jaar, en dat werd gevierd in de Antwerpse Handelbeurs met de uitreiking van de traditionele sterren. Met Mémoire in Brugge en HAUT in Oostende werden twee nieuwkomers in onze provincie beloond met hun eerste ster. Ook Kobe Desramaults kreeg met het Brusselse Eliane een eerste ster. 

In de Handelbeurs in Antwerpen zijn deze voormiddag opnieuw de Michelinsterren uitgereikt. 13 restaurants werden bekroond met hun eerste ster, en daarbij maken drie West-Vlaamse chefs hun opwachting. 

Zowel Wouter Van Tichelen van restaurant Mémoire in Brugge en Dimitri Proost van restaurant HAUT in Oostende werden door Michelin beloond met hun eerste ster. 

"Ik denk dat er niets gaat veranderen. Wij doen gewoon dag in dag uit ons ding. Wij werken hard. Wij kopen de beste producten aan. Wij bewerken die met hart en ziel en morgen gaat de zon weer op en gaan wij terug onze gasten 100 procent verwennen in Brugge", blijft Wouter Van Tichelen nuchter. 

"Ik denk dat er niets gaat veranderen. Wij doen gewoon dag in dag uit ons ding."

Wouter Van Tichelen, restaurant Mémoire

Eerste ster in Oostende

Opvallend: met HAUT telt Oostende voor het eerst sinds lang een sterrenrestaurant. "Oostende verdient echt die ster. We zijn de stad aan zee. We geven de kust dat tikkeltje meer", vertelt Randy Degroote van HAUT. 

Poperingenaar Kobe Desramaults mocht eveneens een eerste ster in ontvangst nemen voor z'n restaurant Eliane in Brussel. Desramaults haalde eerder al sterren met In De Wulf in Dranouter en Chambre Séparé in Gent. "Ik zit met een ongelooflijk team. Stiekem hoopten we er dus wel een beetje op."

In de categorie 'Bib Gourmand' noteren we met Jacobin van chef Carl Van Oyen in Brugge een West-Vlaamse nieuwkomer.

Restaurant Haut Oostende

Restaurant 'Haut' in Oostende

Tim Boury bevestigt

In de categorie ‘twee sterren’ waren er in onze provincie geen nieuwkomers. In de selectie van driesterrenrestaurants behoudt chef Tim Boury uit Roeselare z’n plaats. Samen met restaurant Zilte van Viki Geunes uit Antwerpen blijft Boury zo het enige driesterrenrestaurant in ons land.

"Het is een beetje een evidentie aan het worden. Maar het is toch steeds een grote voldoening en een opluchting dat we opnieuw drie sterren hebben kunnen halen. We zijn er superblij mee", vertelt Tim Boury.

"Het is toch steeds een grote voldoening en een opluchting dat we opnieuw drie sterren hebben kunnen halen."

Tim Boury, restaurant Boury
3 sterren 2025 - Boury

© Belga

Zij verliezen hun ster

We noteren dus twee nieuwkomers in onze provincie, maar tegelijk moet er ook een aantal restaurants afscheid nemen van hun ster. Marcus in Deerlijk is een van die restaurants. Chef Gilles Joye en gastvrouw Heike Dedecker besloten de deur van Marcus na 20 jaar dicht te trekken. Ze kozen met Gastrobar Oya voor een nieuw concept, zonder sterren.

Daarnaast moeten ook M-Bistro in Nieuwpoort en Hostellerie Le Fox hun ster terug inleveren.

OYA 3
Nieuws

Van Michelinster naar nieuw begin: Oya opent op plek van Marcus in Deerlijk

IN KAART: dit zijn alle sterrenrestaurants in onze provincie

Redactie