Nieuws

Water­over­last West­hoek: ram­pen­fonds betaal­de al 730.000 euro uit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Bijna de helft van alle ingediende dossiers voor schadevergoedingen na de zware overstromingen van november vorig jaar is afgerond. Vooral landbouwers uit de Westhoek waren getroffen en vroegen een schadevergoeding. Het Vlaams Rampenfonds heeft ondertussen al 730.000 euro uitbetaald. Dat heeft Vlaams minister-president Matthias Diependaele van N-VA geantwoord aan Vooruit-parlementslid Maxim Veys.

Lieven Vanassche, landbouwer uit Diksmuide: “Tot op vandaag hebben we nog niks gezien van het rampenfonds. We hebben dat allemaal zelf moeten dragen.” Dat was één van de alarmerende berichten die twee weken geleden in ons nieuws te horen was. Berichten van landbouwers uit de Westhoek die nog niet uitbetaald zijn, na de zware overstromingen van vorig jaar. Hoe zit het nu eigenlijk, wilde Maxim Veyts weten. Maxim Veyts (Vooruit), Vlaams parlementslid: “In het regeerakkoord staat dat er werk wordt gemaakt van een vereenvoudigde en versnelde procedure bij het Vlaams Rampenfonds zodat slachtoffers sneller uitbetaald kunnen worden. Ik heb hierover een simpele vraag aan de minister. Welke maatregelen nam hij ondertussen om werk te maken van die vereenvoudigde en versnelde procedure? Wat is op dit moment de stand van zaken op het vlak van de uitbetalingen?”

Wateroverlast Madeliefje
Nieuws

Een jaar na wateroverlast in Westhoek: landbouwer Lieven zag nog geen cent van het rampenfonds

Nog dit jaar alles afgerond

Versneld advies vragen aan het KMI, meldingen op geautomatiseerde manier verwerken, het zijn slechts enkele zaken die zijn aangepast waardoor alles nu veel sneller gaat. De historische achterstand is ondertussen weggewerkt. Voor de overstroming die plaatsvond tussen 5 en 22 november vorig jaar is de versnelde procedure toegepast. Matthias Diependaele (N-VA), Vlaams minister-president: “Er zijn 559 vragen voor een tegemoetkoming ingediend. 269 dossiers, net niet de helft van alle ingediende dossiers, zijn al afgerond. 185 dossiers, ongeveer een derde, zitten momenteel in de expertisefase. Die neemt natuurlijk het meeste tijd in beslag, met plaatsbezoeken en dergelijke meer. Alle andere dossiers staan klaar om door te sturen voor expertise. Wekelijks worden er dossiers naar de experten doorgestuurd. In 48 procent van deze dossiers werd er een tegemoetkoming door het Vlaams Rampenfonds toegekend en er werd al ongeveer 730.000 euro uitbetaald.”

Diependaele maakt zich sterk dat nog dit jaar alle dossiers voor erkende rampen van vorig jaar behandeld zullen zijn.

Nathalie Dewulf