Vogelgriep zorgt voor ware ravage in meeuwenpopulatie: sterftecijfers tot 70 procent
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De vogelgriep zorgt voor een ware ravage bij de zeevogels aan de kust. Het Vlaams Instituut voor de Zee trekt aan de alarmbel en spreekt over 70 procent sterfte bij sommige meeuwensoorten.
In de kuststeden houden de bekende stadsmeeuwen als zilver- en mantelmeeuw nog goed stand, maar steeds meer wordt duidelijk dat de meeuw een ernstig bedreigde diersoort is.
“Het is nooit eerder gezien,” zegt Jan Seys van het Vlaams Instituut voor de Zee. “In Engeland zijn 70 procent van de volwassen vogels bij bepaalde zeevogelsoorten gestorven. Van andere kwetsbare soorten gaat om de helft. Bij ons zien we, bij de grote stern bijvoorbeeld, een minder bekende soort, toch ook sterfte tot 70 procent.”
Zilvermeeuw houdt stand
Vaak gaat het om meeuwensoorten die mensen minder goed kennen. Het gaat slecht met de kokmeeuw bijvoorbeeld, maar de bekende kleine mantel- en zilvermeeuw die vaak op daken broedt in de steden, houdt voorlopig nog stand. Toch op vlak van de vogelgriep, want die meeuwen hebben ook andere problemen. Ze vinden steeds moeilijker voedsel en een broedplaats.
"Dat is vaak het merkwaardige," zegt Seys. "Vaak hebben we het gevoel... meeuwen zijn er genoeg. Het zijn de ratten van de zee zeggen sommigen. Maar in de cijfers zien we dat ze het zelf moeilijk krijgen om de soort in stand te houden. Dat is ook de reden dat ze beschermd zijn."
Niet enkel de vogelgriep speelt de wilde vogels parten. Ze hebben ook steeds meer problemen om voedsel en geschikte broedplaatsen te vinden.
Het VLIZ juicht initiatieven om niet zomaar nesten en eieren weg te nemen in de lente alvast toe. We moeten toch niet vergeten: als we geen oplossingen nastreven gaat de meeuw in het gedrang komen en op termijn misschien verdwijnen.