Nieuws

Vlaan­de­ren start bescher­mings­pro­ce­du­re Zee­park­dui­nen in De Pan­ne for­meel op

2022-11-13 00:00:00 - Natuurpunt wil dat Zeeparkduinen beschermd worden

Vlaanderen is gestart met de bescherming van de Zeeparkduinen in De Panne. Die bescherming was eerder aangekondigd door minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

De Zeeparkduinen in De Panne, een gebied van zo'n tien hectare, dreigt plaats te moeten ruimen voor vakantiewoningen. Natuurpunt drong er eerder al op aan om de duinen te beschermen en te herbestemmen naar natuur. In het verleden bevond er zich een camping op het terrein. Die is intussen gesloten, maar er wordt een bouwproject gepland.


"Het gaat hier over de laatste duinen aan onze kust. Deze mogen niet verdwijnen", zegt minister Demir. "De duinen zijn niet alleen belangrijk voor de open ruimte en de biodiversiteit, maar vormen ook een natuurlijke buffer tegen overstromingen. Ik ben vastberaden tot het uiterste te gaan om deze duinen te beschermen en ben tevreden dat de regering dat steunt".

2022-11-13 00:00:00 - Natuurpunt wil dat Zeeparkduinen beschermd worden
Nieuws

Zeeparkduinen in De Panne worden natuurgebied

"Meer dan ooit is er het besef van de noodzaak voor het behoud en het herstel van de open ruimte en in het bijzonder van de kustduinen"

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving

Vandaag keurde de Vlaamse regering namelijk de startnota goed voor een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) om de camping te herbestemmen naar natuur.

"Meer dan ooit is er het besef van de noodzaak voor het behoud en het herstel van de open ruimte en in het bijzonder van de kustduinen", zegt minister Demir. "De Zeeparkduinen liggen tussen het Noordzeestrand en de Kustbaan en vormen een natuurlijke bescherming tegen overstromingen in tijden van klimaatopwarming. Bovendien houdt het duinenmassief ook insijpelend neerslagwater vast waardoor een zoete grondwaterlens zich vormt die beschermt tegen verzilting. Bebouwing en verhardingen verminderen op alle vlakken de meerwaarde van het gebied", aldus Demir.

2021-09-16 00:00:00 - Zeewaterkwaliteit is opnieuw goed aan Duin en Zee
Belga