Nieuws

Zee­park­dui­nen in De Pan­ne wor­den natuurgebied

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In De Panne worden de Zeeparkduinen natuurgebied. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. Het gaat om één van de laatste stroken duinen aan de kust die worden beschermd. De nieuwe bestemming is niet evident want het gaat om recreatiezone waar vroeger een camping was. 

De herbestemming is wel een streep door de rekening van de plannen om er een vakantiecentrum te bouwen, met 250 verblijven, een hotel en een feestzaal.

Vorige maand nog brak er brand uit op de site van de vervallen camping, die vaak geteisterd werd door vandalen. Het gaat om een groot gebied van 10 hectare tussen het strand en de Kustbaan. Eén van de laatste open stroken duinen aan de kust die op een natuurlijke manier beschermen tegen overstromingen. De herbestemming is een opsteker voor de natuurverenigingen.

Koen Verschoore Kustwerkgroep Natuurpunt

Koen Verschoore (Kustwerkgroep Natuurpunt)

Natuurpunt riep de Vlaamse regering een jaar geleden op om de Zeeparkduinen te beschermen. Koen Verschoore van Kustwerkgroep Natuurpunt  reageert dan ook heel tevreden op de bescherming van de Zeeparkduinen in De Panne. 

En burgemeester Bram Degrieck is blij: “We hebben enkel via het verslag van de zitting van de Vlaamse regering vernomen dat er een gewestelijk RUP wordt opgemaakt voor de zone Zeepark. Wij juichen dat toe. We zijn blij dat er eindelijk een visie wordt ontwikkeld. Wat de inhoud zal zijn van dat RUP: wordt dat natuurgebied, al dan niet helemaal? Dat weten we nog niet. Dat moeten we uiteraard afwachten. We hopen als gemeente daarin betrokken te worden. En dat er eindelijk duidelijkheid komt. Het kat-en-muisspel tussen de gemeente, de Vlaamse overheid en de eigenaar kan dan stoppen. Ik ben blij dat het kan stoppen. Blij dat er duidelijkheid is. Het zal aan de Vlaamse overheid zijn om in gesprek te gaan met de huidige eigenaar.”

Redactie
Belga