Nieuws

Ver­vui­ling Menen: bedrijf plaatst eigen zuiveringsinstallatie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De afgelopen maanden dreef geregeld vet en vuil op de oude Leiearm in Menen. En dat bleek van Farmchix in de industriezone te komen. Het kippenvlees verwerkende bedrijf kreeg een aanmaning van de stad Menen, waarbij het voor de vervuiling verantwoordelijk werd gesteld wordt. De stad drong er ook op aan om maatregelen te nemen. En die komen er nu. Farmchix plaatst een eigen zuiveringsinstallatie.

Vervuiling oude leie

De beelden van de vervuiling van de Oude Leie in Menen moeten binnenkort definitief tot het verleden behoren. Farmchix in de industriezone Grensland plaats een eigen zuiveringsinstallatie, zodat bijna alle vetresten uit het geloosde water gehaald worden.

Paul Coussens van Farmchix: "Volgens de info die we krijgen van de constructeur van de machine en de resultaten die we ontvangen hebben van de bedrijven waar we bedrijfsbezoeken gedaan hebben, blijkt dat we de vetresten tot 98% uit het water kunnen halen."

Nieuwe zuiveringsinstallatie

Het oude rioleringsstelsel is bij hevige regenval niet berekend op een toevloed van regen en afvalwater van de hele industriezone en daardoor komt een deel in de beek en de Oude Leie terecht. De nieuwe zuiveringsinstallatie zal tegen eind van het jaar operationeel zijn. In afwachting komt er een mobiele zuivering in het bedrijf.

Paul Coussens van Farmchix: "Gezien de hoogdringendheid en ook om daar onze verantwoordelijkheid te nemen, hebben we ook beslist ter overbrugging tot we de installatie rond hebben -we zijn daar ook afhankelijk van de stad Menen om de nodige vergunningen vast te krijgen- om tijdelijk een installatie te huren om zo snel mogelijk het water op die manier te kunnen behandelen. Ik heb bij de gemeente gecommuniceerd half juli. We hopen dat het sneller gaat."

Farmchix respecteert de wettelijke lozingsnormen, maar grijpt nu dus zelf in, om de verstandhouding met de buurtbewoners te herstellen, zegt het bedrijf.

Farmchix
Nieuws

Stad Menen dreigt met gerechtelijke stappen tegen bedrijf dat vettige smurrie op Leie loost

Stefaan Six

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.