Nieuws
 | update 

Stad Menen dreigt met gerech­te­lij­ke stap­pen tegen bedrijf dat vet­ti­ge smur­rie op Leie loost

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De stad Menen stapt volgende week naar de rechter als een bedrijf niet stopt met het lozen van vette substantie in de Leie. Bewoners klagen daar al heel lang over.

Bij hevige regenval drijft er een vette substantie op de Leie in Menen. Het goedje is afkomstig van het bedrijf Farmchix dat gevogelte verwerkt. Eerst dacht de stad dat het door aangekoekt vet aan de binnenkant van de riolering kwam, maar een schoonmaakbeurt loste het probleem niet op.

Gerechtelijke procedure

De stad schakelde de milieupolitie en experten in en is al een tijdje in gesprek met de zaakvoerder van het bedrijf. De zaakvoerder hoopt tegen eind dit jaar een eigen zuiveringsinstallatie te hebben, maar voor de stad duurt dat nog te lang. Ze doen daarom beroep op een gespecialiseerd advocaat. 

"Het bedrijf moet op korte termijn kenbaar maken wat de acties zijn die zij zullen ondernemen om de hinder te stoppen."

Mieke Syssauw, Schepen van Juridische Zaken

"Het bedrijf moet op korte termijn kenbaar maken wat de acties zijn die zij zullen ondernemen om de hinder te stoppen. Dat moeten acties op korte termijn, maar ook op lange termijn zijn. Wanneer dit niet afdoende zal zijn, dan zal de stad via haar raadsman een gerechtelijke procedure opstarten", vertelt schepen van Juridische Zaken, Mieke Syssauw.

De termijn om dat plan af te geven, loopt midden volgende week af.

Mieke Syssauw

Mieke Syssauw, Schepen van Juridische Zaken

Kate Baert
Celien Tanghe