Verkozen door het volk, nu toch geen burgemeester: politicoloog Herwig Reynaert analyseert politiek gebeuren in Oudenburg
388 burgemeesters in Vlaanderen zijn al benoemd. Die in Oudenburg voorlopig niet, nadat Hilde Crevits beslist om Anthony Dumarey niet de eed te laten afleggen bij de gouverneur. Dumarey gaat niet akkoord met die beslissing en trekt naar de Raad van State. Maar volgens politicoloog Herwig Reynaert is de kans klein dat hij zijn gelijk zal krijgen. Dat zegt hij in de studio van Focus en WTV.
"We hebben een hele nieuwe procedure sinds de laatste verkiezingen. Diegene die in principe de toekomstige burgemeester wordt, legt eerst de eed af bij de voorzitter van de gemeenteraad", vertelt politicoloog Herwig Reynaert.
Dan worden er adviezen geformuleerd door de gouverneur en de procureur generaal. In het geval van Oudenburg heeft de gouverneur een negatief advies gegeven aan bevoegd minister Hilde Crevits. Zij heeft dat advies gevolgd en beslist dat Anthony Dumarey geen burgemeester wordt.
Nieuwe burgemeester
Dat zorgt voor een complexe politieke situatie in Oudenburg. Anthony Dumarey zegt dat hij sowieso naar de Raad van State stapt tegen de beslissing. "De kans dat hij gelijk zal krijgen, is klein", reageert Reynaert.
"In principe is het aan de volgende gemeenteraad om de procedure opnieuw te doen met een aangewezen burgemeester. Dat is de kandidaat met het tweede hoogste aantal voorkeurstemmen van dezelfde lijst, Romina Vanhooren dus."
Stemmenkampioen
Bij inwoners van Oudenburg leek het vertrouwen in Anthony Dumarey nochtans groot, toen hij als stemmenkampioen uit de bus kwam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in oktober.
"Op basis van het aantal voorkeurstemmen heeft hij inderdaad heel goed gescoord. Maar het aantal stemmen is geen vrijbrief om zich niet deontologisch te gedragen. Als het advies van de gouverneur negatief is, moeten er toch een aantal dingen gebeurd zijn die niet koosjer zijn", zegt politicoloog Reynaert.