Nieuws

Rachèle (4) stelt het goed na levens­red­den­de stamceltransplantatie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De kleine Rachèle uit Pittem stelt het goed, na de levensnoodzakelijke stamceltransplantatie van afgelopen dinsdag in het UZ in Gent. De kleuter van 4 lijdt aan beenmergfalen, waardoor haar lichaam geen bloedcellen aanmaakt. De zoektocht naar een geschikte donor verliep bijzonder moeilijk.

De kleine Rachèle hangt nog vast aan enkele buisjes en draadjes, maar verder doet niets vermoeden dat de amper 4-jarige kleuter nog maar net een stamceltransplantatie heeft ondergaan.

"Met Rachèle voorlopig nog altijd alles goed.", zeggen haar papa en mama Evie Landuyt & Maarten Vervaeke.

"Ze heeft nog geen bijwerkingen van de chemo die ze gehad heeft. Dat is vermoedelijk maar voor volgende week of zo. Dus vandaag is ze nog heel speels en heel vrolijk en doet ze mee met de juf en met de kine. Ze kent de wereld hier al een beetje hé, hoe dat het zit."

Al sinds juni vorig jaar zijn de ouders van Rachèle op zoek naar een geschikte donor. Enkele dagen voor de paasvakantie kwam uiteindelijk het verlossende telefoontje.

"Amai, eindelijk, na al die tijd. We zijn er wel altijd blijven op hopen, maar als dat dan toch valt, dan is dat ongelofelijk. Maar anderzijds kwam ook wel meteen de spanning van gaat alles goed kunnen gepland worden, goed kunnen verlopen. En we wisten ook dat er voor Rachèle dan ook een heel zwaar en hevig traject voor haar stond te wachten."

2023-07-19 00:00:00 - Klok tikt voor Rachèle (3) door lange wachttijd voor stamceldonoren
Nieuws

Perfecte stamceldonor gevonden voor kleine Rachèle (4): "met koffer vol moed naar UZ Gent"

Rachele 2

"Positief omgaan met negatieve bijwerkingen"

Maar Rachèle zelf gaat heel positief om met alle bijwerkingen, zoals haartuitval dat er straks nog aankomt.


"Haar grootste bezorgdheid is eerder van ik ga dan niet meer met mijn haar zo niet meer aan mijn neusje kunnen kriebelen, zegt ze. Maar dan ga ik een beetje van mama’s haar gebruiken, zegt ze."

Afgelopen dinsdag kreeg Rachèle dan uiteindelijk de stamcellen toegediend.

"Eigenlijk was vooral maandag een spannende dag omdat we wisten dat de donor maandag zou doneren. Tot dat die stamcellen hier dan ook werkelijk in het UZ Gent zouden toekomen, was dat toch een heel spannend moment en spannende uren. En op zich is de transplantatie zeer vlot verlopen. Eigenlijk de stamcellen dat ziet er ongeveer uit als een zakje bloed en die zijn… deze hebben ze toegediend via een transfusie en in ongeveer een uurtje waren de stamcellen toegediend aan Rachèle."

2023-06-08 00:00:00 - Doodzieke Rachèle (3) zoekt geschikte stamceldonor - rachele.png

Nog zes weken in isolatie

Rachèle moet nu nog zes weken in strikte isolatie blijven in het ziekenhuis. En pas binnen twee maanden zullen de dokters zien of de stamcellen hun werk doen. Zelf maakt ze in elk geval al volop plannen voor de toekomst.

"Ze wil naar haar klasje waarmee ze wekelijks videobelt. Ze wil actief deelnemen in de klas en naar haar vriendjes gaan. Ja, en met de buren buitenspelen wil ze heel graag. Ja, hé. Ze is echt dolenthousiast."

Celien Tanghe
Andy Debo