Perfecte stamceldonor gevonden voor kleine Rachèle (4): “met koffer vol moed naar UZ Gent”
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Na een zoektocht van bijna een jaar is er eindelijk een stamceldonor gevonden voor de kleine Rachèle (4). Het meisje uit Pittem lijdt aan een zeldzame beenmergziekte. De ouders van Rachèle wachten liever nog om voor de camera te reageren, maar ze zijn dankbaar en opgelucht. Ze hopen dat het leven voor Rachèle straks écht kan beginnen.
Door haar ziekte maakt het lichaam van Rachèle geen bloedcellen aan, waardoor ze al meer dan 130 bloedtransfusies kreeg. Een stamceldonor is haar enige redding.
Veel mensen stelden zich kandidaat
Daarom lanceerden de ouders van Rachèle zowat een jaar geleden een grootschalige campagne om mensen aan te moedigen om zich te registreren als stamceldonor. Op stamceldonor.be stelden zo'n 22.000 mensen zich kandidaat. "Dat is fors meer dan voordien, toen zich maandelijks zo'n 200 kandidaat-donoren registreerden", zegt Fritz Schiltz van Rode Kruis Vlaanderen.
"Van de 22.000 kandidaten hebben zo'n 5.000 mensen een afspraak gemaakt in een donorcentrum om getest te worden", zegt Schiltz. "We hebben onze capaciteit in de mate van het mogelijke opgeschaald, voornamelijk in West-Vlaanderen."
Match
"In die donorcentra kunnen we vervolgens - na een gesprek met onze donorartsen - een bloedstaaltje afnemen om (onder andere) hun weefseltype te bepalen: dat is de belangrijkste factor voor het matchen van donor en patiënt. Tot vandaag hebben we zo al meer dan 3.500 van deze kandidaten effectief kunnen toevoegen aan het stamcelregister."
Na bijna een jaar is er nu in het buitenland een geschikte donor gevonden voor Rachèle uit Pittem. "We zijn ontzettend dankbaar voor alle moeite en ontzettend groot engagement er in deze zoektocht is getoond", klinkt het bij de ouders op sociale media.
Normaal leven
Het meisje moet nu acht weken lang in het UZ Gent blijven. Dinsdag al volgt de stamceltransplantatie. "Het is moeilijk in te schatten wat de slaagkansen zijn, maar in het algemeen is het zo dat men pas een stamceltransplantatie doet als men weet dat het werkelijk levensbelangrijk is en de kans op slagen groot genoeg is", zegt hematoloog Dries Deeren van het AZ Delta ziekenhuis in Roeselare. "En in de laatste jaren is dat ook alsmaar verder verbeterd."
"Er zijn nog heel wat andere patiënten zoals Rachèle waarvoor we een geschikte stamceldonor moeten vinden."
Toch is het de bedoeling dat Rachèle nadien een normaal leven kan leiden: naar school gaan en met vriendjes spelen. "Na 14 dagen, soms een beetje vroeger of later, beginnen die stamcellen bloedcellen te maken", zegt Deeren. "Dan zien we in de bloedresultaten dat er meer witte bloedlichaampjes, meer bloedplaatjes en meer rode bloedcellen bijkomen. Daardoor verdwijnen vaak klachten en geraken infecties opgelost. Met tijd zijn er dan geen transfusies meer nodig."
Al zal de kleuter levenslang opgevolgd moeten worden.
Nog stamceldonoren nodig
Hoewel er een groot engagement was voor het verzamelen van mogelijke stamceldonoren voor Rachèle, blijft Rode Kruis-Vlaanderen oproepen om bijkomende stamceldonoren te vinden. "Er zijn nog heel wat andere patiënten zoals Rachèle, zowel in ons land als daarbuiten. Daarbij zitten we nog met een grote uitdaging om genoeg stamceldonoren te vinden voor bepaalde specifieke doelgroepen, zoals patiënten met Turkse, Noord- of Centraal-Afrikaanse roots. Een op de drie vindt geen geschikte donor, terwijl dit bij mensen met West-Europese roots slechts een op de tien is."
Er is dus dringend nood aan meer etnische variatie in de stamceldatabank, want genetische afkomst speelt een grote rol in de zoektocht naar een geschikte donor. "Aan al wie hiervoor in aanmerking komt, willen we dus nog een extra oproep doen: registreer je alsjeblieft via stamceldonor.be", besluit Schiltz.