Nieuws

Klok tikt voor Rachèle (3) door lan­ge wacht­tijd voor stamceldonoren

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Na de oproep van de ouders van Rachèle, een meisje van drie uit Pittem, hebben al 22.000 mensen zich geregistreerd als stamceldonor. Maar in België verloopt die procedure een stuk trager dan in alle buurlanden en dat terwijl de tijd voor Rachèle dringt.

De driejarige Rachèle uit Pittem lijdt aan een zeldzame beenmergziekte. Nu de behandelingen niet voldoende aanslaan, wordt er wereldwijd naar een geschikte donor gezocht. Intussen registreerden zich al meer dan 22.000 mensen zich als donor, maar daar stopt het niet bij. Volgens de procedure in ons land moet je na je registratie ook nog langs bij een donorarts.

Procedure niet veranderen

Tussenstappen zoals deze vertragen de zoektocht naar een geschikte donor voor Rachèle enorm. Het meisje onderging sinds oktober vorig jaar al 90 bloedtransfusies, maar die kunnen ze niet blijven toedienen. De tijd dringt dus. De ouders van de kleuter hoopten daarom dat het kabinet Volksgezondheid en het Rode Kruis de procedure wilden veranderen, maar tevergeefs. De huidige procedure zorgt ervoor dat elke registratie ook effectief een goede donor biedt, klinkt het daar. In onze buurlanden gaat de procedure een stuk sneller. Daar kom je al in die donorbank na een eenvoudige test met een wattenstaafje.

Het Rode Kruis zet extra volk in om alle 22.000 registraties sneller te verwerken.

Lees ook: 

Jeroen Sap