Nieuws

Stik­stof­di­oxi­de in lucht bij Kort­rijk ruim onder EU-grenswaarde

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De hoeveelheid stikstofdioxide in de lucht in de omgeving van de E17 en in de buurt van de verkeerscomplexen Kortrijk-Zuid en Kortrijk-Oost ligt ruim onder de Europese grenswaarde. Dat blijkt uit luchtmetingen die het Departement Omgeving organiseerde samen met de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) en de lokale besturen van Kortrijk, Harelbeke en Zwevegem. 

De metingen gebeurden in het kader van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) K-R8. Dat GRUP moet onder meer de leefbaarheid en mobiliteit bij Hoog-Kortrijk en Kortrijk-Oost verbeteren.

Schadelijk gas

Stikstofdioxide is een schadelijk gas in de uitlaatgassen van auto’s en een belangrijke indicator voor slechte luchtkwaliteit. De luchtmetingen gebeurden op 31 locaties in het projectgebied. Elke twee weken werd de concentratie stikstofdioxide (NO2) gemeten via kleine meettoestellen. De locaties bevonden zich in de buurt van wegen, woningen en kwetsbare locaties zoals scholen. Daarnaast werden er ook metingen uitgevoerd aan de meetstations van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) in Zwevegem en Roeselare.

Aandacht voor invalswegen


De gemeten jaargemiddelden (een gemiddelde van de gemeten waarden per locatie van januari tot december 2022.) bedragen voor stikstofdioxide tussen 13 en 28 µg/m³. Dat is lager dan algemeen genomen in Gent en Antwerpen en ruim onder de huidige bindende Europese grenswaarde van 40 µg/m³. Ter hoogte van de E17 vallen de resultaten beter mee dan gevoelsmatig verwacht omdat de E17 in een sleuf ligt en de slechte lucht er blijft hangen.

Hogere waarden van stikstofdioxide werden wel gemeten ter hoogte van de invalswegen van en naar de stad. Op deze locaties is het nodig meer in te zetten op duurzame vervoermiddelen en een goede doorstroming van het verkeer.

Geen enkel meetpunt haalde de advieswaarde van de Wereldgezondheidsorganisatie, namelijk 10 µg/m³. Maar dit is geen bindende waarde.

"We hechten enorm veel belang aan de Vlaamse luchtkwaliteit, dus het is goed dat we in Kortrijk positieve resultaten vaststellen.”

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving

Zuhal Demir, Vlaams minister van Omgeving: “Voor ons leefmilieu én de gezondheid van ons allemaal is het positief dat Kortrijk zo goed scoort bij de metingen. De hoeveelheid stikstofdioxide zit niet alleen ruim onder de Europese grenswaarde, maar de luchtkwaliteit is ook nog eens beter dan in grote steden zoals Antwerpen en Gent. We hechten enorm veel belang aan de Vlaamse luchtkwaliteit, dus het is goed dat we in Kortrijk positieve resultaten vaststellen.”

De redactie