Nieuws

Slui­zen blij­ven dicht; over­leg met minis­ter Rutten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er wordt vandaag nog steeds gestaakt door het personeel van verschillende sluizen. Dat bevestigt De Vlaamse Waterweg, het agentschap dat de waterwegen in Vlaanderen beheert. In de loop van de dag is er overleg met minister Gwendolyn Rutten. Bij ons is er vooral in het noorden van de provincie hinder: op het kanaal Gent-Oostende en aan de Verbindingssluis in Brugge naar Zeebrugge.

De actie van het personeel begon gisteren, uit ongenoegen over onderhandelingen over het nieuw personeelsstatuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. De actie veroorzaakte maandag heel wat hinder.

Ook vandaag wordt gestaakt, bevestigt een woordvoerster van De Vlaamse Waterweg. "Er is hinder bij een groot deel van de sluizen op de belangrijkste vaarassen", klinkt het.

In de verkeerscentrale van Zeebrugge is de dienstverlening verstoord,
waardoor sommige aanvaarroutes naar de havens van Zeebrugge en Vlissingen zijn stilgelegd. Ook het transport van vloeibaar gas van en naar Zeebrugge ondervindt hinder. Voor onze kust ligt ondertussen al een vijftigtal schepen te wachten om naar de havens van Zeebrugge en Antwerpen te kunnen, dubbel zoveel dan normaal.

Sluis brugge
Nieuws

Actie bij sluizen: binnenscheepvaart verstoord

Sluis brugge

Overleg met minister

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) heeft vandaag een gesprek met de vakbonden van het personeel van de sluizen. Dat zei ze in De Ochtend op Radio 1.

Het scheepvaartverkeer van en naar de Vlaamse havens ligt sinds maandagmiddag grotendeels stil als gevolg van de vakbondsacties bij verschillende sluizen. De acties komen er uit ongenoegen over de onderhandelingen over het nieuwe statuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. Vorige week werd nog een stakingsaanzegging van de drie bonden overhandigd aan minister van Rutten.

"Op dit moment is een officiële onderhandelaar aan het werk. Die brengt vandaag verslag uit en ik heb vandaag aan de vakbonden laten weten dat er vandaag overleg gepland is", zegt minister Rutten. "Ik heb vanmorgen mijn telefoon genomen en naar de drie vakbonden gebeld."

Minister Rutten herhaalt ook dat de onderhandelingen over de modernisering van het Vlaamse ambtenarenstatuut zijn afgerond. "Maar als er nog onduidelijkheden zijn over de gemaakte afspraken, moeten die worden uitgeklaard."

Belga
Andy Debo