Nieuws

De acties aan de slui­zen zijn voor­bij. De ach­ter­stand nor­ma­li­seert zich

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

" De achterstand aan de sluizen is zich an het normaliseren." Dat zegt de woordvoerster van waterwegbeheerder De Vlaamse Waterweg. Vrijdagavond hadden de Vlaamse regering en de vakbonden een akkoord bereikt om de aanhoudende stakingsacties aan sluizen en havens stop te zetten. Onder meer rond Brugge lagen heel wat binnenschippers te wachten op doorgang.


Hoeveel schepen er nu nog exact liggen te wachten kan de beheerder van de bevaarbare waterwegen zaterdagvoormiddag heel moeilijk inschatten. "Maar heel de nacht is voortgewerkt om schepen doorgang te geven", aldus woordvoerster Liliane Stinissen van De Vlaamse Waterweg.

"Ook vandaag wordt nog heel hard gewerkt om doorgang te bieden aan de sluizen."
Eens onderweg, kunnen schippers hun vaart verderzetten naar de volgende sluis, enzovoort. De getroffen schepen zijn dus onderweg, maar nog niet meteen op hun bestemming. Dat kan bijvoorbeeld nog een paar dagen duren.

Vrijdagavond kwam een akkoord tussen de Vlaamse regering en de socialistische en liberale overheidsvakbonden uit de bus. Eerder deze week was er al een akkoord met de christelijke vakbond. De voorbije dagen lagen honderden schepen vast door acties van de sluiswachters uit onvrede met het ambtenarenstatuut. Vrijdagavond werden de sluizen al opnieuw bediend, in afwachting van een akkoord.

Belga
Bart Coopman