Nieuws

Bin­nen­schip­pers voe­ren actie in Brug­ge, ook sluis in Harel­be­ke nu dicht

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De binnenschippers willen dat de sluizen weer open gaan. Ze hebben daarvoor vanmorgen actie gevoerd in Brugge, aan het bedieningsgebouw bij de Kruispoort.

De actie van de sluiswachters begon maandagochtend, uit onvrede met niet nagekomen afspraken over premies en de afschaffing van hun statuut bij de Vlaamse overheid. In Brugge lagen er meteen schepen in wacht. Dinsdagavond kwam er dan overleg met Vlaams minister Gwendolyn Rutten, en die bereikte met ACV een akkoord.

Andere vakbonden zetten door

Het 'Sinterklaasakkoord' was niet genoeg voor ACOD en VSOA: zij gingen gewoon door met hun acties waardoor veel sluizen dicht bleven.

Actie binnenschippers

Voor de binnenschippers is de schade steeds groter: ze hebben soms producten bij met beperkte houdbaarheid, en sowieso zijn alle leveringen te laat. Tegelijk missen ze volgende afspraken om goederen op te halen.

De binnenschippers zijn boos en eisen dat de sluizen zo snel mogelijk weer openen zodat ze door kunnen.

Ook hinder in Harelbeke

Ondertussen breidt de hinder in onze provincie nog uit want ook de sluis in Harelbeke is nu dicht. "Bij de start van de shift vanmorgen bleek er geen bediening," zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. "De sluis wordt ter plaatse bediend, we zoeken naar een oplossing om daar zo snel mogelijk weer bediening te krijgen."

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse