Nieuws

Recht­bank dwingt Vlaam­se Water­weg slui­zen te ope­nen, intus­sen overleg

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Antwerpse ondernemingsrechtbank beveelt De Vlaamse Waterweg - dat is het agentschap dat de waterwegen in Vlaanderen beheert om vanaf vandaag de sluizen te openen.

De rechter deed een uitspraak in kort geding nadat een groep van binnenschippers en binnenvaartorganisaties naar de rechtbank was gestapt. Honderden schepen liggen vast voor de sluizen, door een staking van de sluiswachters.

Die schippers zeggen door de staking economische schade te ondervinden, sommigen kunnen hun schip niet verlaten door de staking en kinderen raken niet op school. Ook hun drinkwatervoorraad begint te slinken. Maar ook bedrijven zijn getroffen, zoals Depre Storage & Handling in Brugge. Daar hadden ze deze week 10.000 ton veevoeder moeten lossen. Het was slechts een fractie

Snelle heropening nodig

Ook bij logistiek behandelaar Laebens in Zwevegem komen ze in de problemen. Nick Avet, Laebens Logistics: "Om onze klanten tevreden te houden zouden we in principe lichters moeten bijcharteren. Maar de vraag is: zal de impasse bij de sluiswachters blijven aanhouden? Dus het is een risico om extra lichters te boeken. Moeten we die weer over de weg gaan zetten dan spreken we weer tegen ons verhaal. Dus het is een beetje een impasse op dit moment dat we niet zo'n goed antwoord kunnen bieden

Maar er is dus hoop. De kortgedingrechter verplicht De Vlaamse Waterweg om de sluizen in fases te openen, staking of niet.

"Overleg werkt altijd beter dan protest."

Gwendolyn Rutten, minister van Bestuurszaken

Overleg met minister

De sluiswachters staken al dagen uit onvrede met de hervormingen van het ambtenarenstatuut. Uiteindelijk sloten de christelijke vakbond en Vlaams minister van Binnenlands bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) een akkoord, maar de andere vakbonden zijn het daar niet mee eens en blijven actie voeren. Vandaag lieten ze wel weten in overleg te gaan met de minister.

Ben Storme
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse