Nieuws

Ondanks akkoord tus­sen minis­ter Rut­ten en ACV blijft sta­king duren: hier onder­vind je hinder

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur en Bestuurszaken Gwendolyn Rutten (Open VLD) en ACV Openbare Diensten hebben een akkoord over de hervorming van het ambtenarenstatuut. De andere vakbonden, ACOD en VSOA, gaan niet akkoord en zullen hun acties bij de sluizen verderzetten. In de haven van Zeebrugge kunnen schepen sinds deze ochtend wel opnieuw binnen en buiten varen. 

De stakingsactie begon maandag, uit ongenoegen over onderhandelingen over het nieuw ambtenarenstatuut voor het personeel van de Vlaamse overheid. De actie breidde ook uit naar onder andere de havens en veroorzaakte heel wat hinder voor het scheepvaartverkeer. 

Tijdens het overleg -dat tot diep in de nacht heeft geduurd- zijn de laatste knopen doorgehakt. "Algemeen geldt dat nieuwe ambtenaren bij de Vlaamse overheid in de toekomst niet langer standaard vast benoemd zullen worden. De vaste benoeming wordt dus uitgefaseerd. Voor specifieke gezagsfuncties blijft een nieuwe statutaire benoeming nog steeds mogelijk. Huidige personeelsleden kunnen hun statuut behouden", klinkt het. 

2016-07-29 00:00:00 - Eerste schepen varen door tijdelijke sluis in Harelbeke
Nieuws

Sluizen blijven dicht; overleg met minister Rutten

Voor de binnenvaartbegeleiders is overeengekomen dat hun functie zal worden ingedeeld als gezagsfunctie, gelet op de handhavingsrol die ze uitvoeren. Voor de hele nautische keten wordt aan een voorstel tot globale hervorming gewerkt. Deze hervorming zal losstaan van de huidige voorliggende modernisering van het personeelsbeleid. 

Niet iedereen akkoord, staking blijft duren

"De wil om te hervormen was er, ook in moeilijke omstandigheden," zegt minister Rutten. "Met dit akkoord zal het ACV haar staking stoppen en kan de regering overgaan tot de uitvoering van een historische hervorming." 

ACOD en VSOA stemmen niet in met het akkoord. Volgens Chris Moortgat wilde ACOD niet instemmen met de afbouw van de statutaire benoemingen. De socialistische vakbond erkent wel dat er verbeteringen zijn voor contractuele personeelsleden. De twee vakbonden zullen hun acties voorlopig voortzetten, zegt Moortgat. "We gaan ons beraden over hoe het verder moet", luidt het. 


Haven Zeebrugge & beloodsing hervatten werk

“We zetten alles op alles om in kaart te brengen waar we de sluizen wel kunnen bedienen, maar voorlopig is de impact nog groot”, zegt Liliane Stinissen van de Vlaamse Waterweg. In de haven van Zeebrugge is het scheepvaart verkeer intussen opnieuw opgestart. Schepen kunnen de haven opnieuw binnen en buiten.

Ook de beloodsing komt stilaan terug op gang. Een groep van 20 zeeloodsen is aan het werk, een 12-tal zeeloodsen staken verder. Op de Belgische ankerplaatsen liggen nu 43 schepen te wachten, op de Nederlandse ankerplaatsen voor de Westerschelde gaat het om een 50-tal schepen. Er wordt nu gekeken welke schepen er eerst kunnen vertrekken of verder varen. De actie in het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende is eveneens afgelopen.

Hier is de staking nog voelbaar in West-Vlaanderen:

  • Verbindingssluis
  • Kruispoort centrale Gent-Oostende
  • Dampoort regio Brugge
  • Nieuwpoortsluis Veurne
  • Fintele Lo-kanaal
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga