Slechts 5% van gevraagde schadevergoedingen na overstromingen in de Westhoek effectief uitbetaald
Na de overstromingen in de Westhoek in november 2023 heeft het rampenfonds tot op vandaag slechts 5 procent (1,8 miljoen euro) van de gevraagde schade uitbetaald. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams parlementslid Loes Vandromme opvroeg.
De wateroverlast van november 2023 gaat bij vele Westhoekbewoners de geschiedenisboeken in als een zeer bewogen periode. Dorpen liepen onder water, bewoners werden geëvacueerd en duizenden hectaren landbouwgrond overstroomden.
Enkele maanden later erkende de Vlaamse regering de overstromingen als ramp. Schadelijders konden een rampdossier indienen om een tegemoetkoming te verkrijgen. "559 dossiers werden ingediend. 66 daarvan kwamen uit Poperinge. Uit Diksmuide en Ieper kwamen respectievelijk 47 en 45 dossiers", zegt Loes Vandromme.
Niet alle dossiers
In totaal werd een schadebedrag van 36 miljoen euro aangevraagd. Iets meer dan de helft van alle dossiers komt in aanmerking voor een tegemoetkoming. In zes op de tien goedgekeurde dossiers is de tegemoetkoming ook al effectief uitbetaald: het gaat over iets meer dan 1.8 miljoen, omgerekend dus zo’n vijf procent van het oorspronkelijk gevraagde bedrag.
Lang niet álle dossiers zijn dus goedgekeurd. Dat komt omdat alleen de schade veroorzaakt door waterlopen die buiten hun oevers treden, in aanmerking kwam. Niet de schade afkomstig van overvloedige regen. Gemiddeld kregen slachtoffers 5.540 euro uitbetaald, en dat is meestal minder dan ze vroegen.
"Modaliteiten onder de loep nemen"
Loes Vandromme doet als parlementslid een oproep om de modaliteiten van het rampenfonds nog eens goed onder loep te nemen. "Mensen zijn vooraf beter goed op de hoogte waarvoor tussenkomst voorzien is en waarvoor niet. Het is zeer ontmoedigend om achteraf te moeten vaststellen dat velen niet aan de voorwaarden bleken te voldoen maar toch de moeite deden om een dossier op te maken."