Nieuws

Slacht­of­fer mis­bruik rea­geert: Vij­gen na Pasen, een pro­mo­stunt voor het pausbezoek”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De slachtoffers van misbruik in de kerk zijn niet onder de indruk van de ontkerkelijking van Vangheluwe door het Vaticaan. Jan Puype, een vijftiger uit Pittem die ook te zien was in het VRT-programma Godvergeten, heeft het over ‘Vijgen na Pasen’. Hij ziet het ontnemen van de kerkelijke titels ‘een promostunt, in het licht van het aangekondigde bezoek van Paus Franciscus aan ons land, in september.

Jan Puype werd in de jaren 80 als tiener door een pater-opvoeder seksueel misbruikt in het College van Waregem. Als slachtoffer kijkt hij nogal cynisch naar het ontnemen van de kerkelijke titels bij oud-bisschop van Brugge Roger Vangheluwe. “Verbolgen eigenlijk. Iets dat al 14 jaar terug moest gebeurd zijn. Iets waarop Bonny zo op gehamerd heeft de laatste tijd, enkel om de aandacht weg te trekken van het echte werk dat te wachten staat voor de kerk. En dat is het oplossen van misbruik. Tot op heden is er voor ons nog niets veranderd. Dit is gewoon een schertsvertoning. Meneer Vangheluwe deed al die jaren al niets meer, die was al te gast op die abdij. En hoe grappig het ook mag zijn, hij mag er blijven dus.”

2023-09-27 00:00:00 - Slachtoffer misbruik getuigt: 'Ik wil anderen aanzetten om zich ook te melden"
Nieuws

Slachtoffer misbruik getuigt: 'Ik wil anderen aanzetten om zich ook te melden"

"Dit is gewoon een schertsvertoning."

Jan Puype

"Zelfs Bonny weet niet wat er in de brief stond"

Aartsbischop Johan Bonny ging in september vorig jaar op bezoek in de Franse abdij van Solesmes waar Vangheluwe al jaren verblijft. Met als ultimatum om vóór kerstmis zelf zijn ontwijding per brief aan te vragen in Rome. “Zelfs tot op heden weet Bonny niet wat er in die brief stond. Dus ik heb zo een sterk vermoeden dat ze aangedrongen hebben bij de paus, gezien het pausbezoek dat voorzien is in september. Dat was één van de voorwaarden voor mr. Bonny dat de paus zou komen: dat Vangheluwe zou ontslagen zijn. Ik denk dat het meer daar mee te maken heeft dan dat het van Vangheluwe zelf komt.”

"Voor ons slachtoffers is er niets veranderd, er is nog altijd geen oplossing."

Jan Puype

Jan was één van de slachtoffers die zijn verhaal deed in de veelbesproken VRT-docu Godvergeten over het seksueel misbruik in de kerk. “Ik denk: moest de serie Godvergeten er niet zijn geweest, dan zat meneer Vangheluwe daar nog altijd op zijn gemak als bisschop zijnde. Nu is hij uit die titel ontzet. Maar dat is het ook. Voor ons slachtoffers is er niets veranderd, er is nog altijd geen oplossing. Dat zal nu weer primeren in de pers en dat zal de aandacht krijgen terwijl het echte punt niet besproken wordt.”

Lorenzo Dejonghe
Ben Storme