Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Op het Filmfestival in Oostende is de Belgische film Skunk in première gegaan. Een rauwe film over hoe het er aan toe gaat in de jeugdzorg. De regisseur is Koen Mortier, bekend van de film 'Ex-drummer', uit Beernem. De hoofdrol was voor Thibaud Dooms uit Harelbeke. Het filmfestival koppelde er meteen ook panelgesprekken aan vast over de uitdagingen in de sector.
"Ik wilde proberen om via een verhaal de ruwheid van de wereld te tonen. Maar ook de kwetsbare binnenkant."
De film Skunk is gebaseerd op het boek van Geert Taghon die werkte in de kinder- en jeugdpsychiatrie en er een boek over schreef.
Geert Taghon is auteur & ook docent aan hogeschool Vives: "Ik werkte in die wereld en kreeg regelmatig de reactie, waarom werk je in met zo'n populatie? Wat bezielt je om te werken met jongens die agressie plegen? En toch stelde ik altijd vast dat er bij al die jongeren een kwetsbaarheid zit. Ik wilde proberen om via een verhaal de ruwheid van de wereld te tonen. Maar ook de kwetsbare binnenkant."
"Verhaal niet overdreven"
Liam groeit op in een gezin waar geweld en middelenmisbruik dagelijkse kost zijn. Hij wordt in een gesloten instelling geplaatst. Regisseur Koen Mortier, die debuteerde met "Ex-Drummer", was gechoqueerd door het boek. Met zijn film vraagt hij op zijn beurt aandacht en begrip voor de jongeren én de begeleiders. En wat je ziet is hoe het er echt aan toe gaat.
Regisseur Koen Mortier: "Het is sowieso niet overdreven. Het is mega geloofwaardig. Ik denk dat de manier van filmen op een documentaire manier en ook de manier van acteren, op een zeer naturalistische manier te gaan werken, met de acteurs, zowel jongeren als volwassenen. Dat heeft goed gedaan."
Eerste grote rol voor Thibaud
Voor Thibaud Dooms uit Stasegem is het zijn eerste grote rol.
" Het is natuurlijk heel spannend omdat je voor het eerst zo'n grote verantwoordelijkheid krijgt en de film draagt. Maar ik was zo goed omringd door al die acteurs. Heel de crew was zo steunend en zorgend. Dat was een hele fijne ervaring. Ik heb daar heel veel uit gehaald en heel veel kunnen insteken ook. Dat was een droom."
De makers hopen dat de film iets in beweging zet.
"En dat de politiek er ook iets mee doet. Er zijn ellenlange wachtlijsten. Jongeren raken nergens binnen. Ze worden niet opgemerkt op scholen en ze worden niet begeleid. E is werk aan de winkel voor die sector."